Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Solfåglar - Kolibrier från Afrika

Foto: Mattias Pettersson

Som glittrande juveler flyger de fram från blomma till blomma. I Afrika kallas de Solfåglar och flera arter finns att återse i den Afrikanska fågelsalen.

Dessa fågelvärldens smaragder tillhör några av de mest betagande av Afrikas fåglar. Sin litenhet till trots väcker de stor uppmärksamhet med sin kvittrande sång och gnistrande fjäderdräkt. Deras färger kräver dock solljus för att ges full rättvisa, då fjädrarna bildar vackra reflektionsfärger, ungefär som färgskimret som bildas då en tunn oljefilm på vatten belyses av solen. Hos de flesta arter är hanen spektakulärt färgad för att konkurrera med andra hanar om honornas gunst. Honan ikläder sig i stället en grå eller grön kamouflagefärgad dräkt.

Solfåglarna är motsvarigheten till den amerikanska kontinentens kolibrier och de lever på nektar från blommande träd och örter. Denna nektar samlar fåglarna genom att energiskt flyga från blomma till blomma med svirrande snabba vingslag, för att äta stillastående i luften.

Solfåglar/ honungsfåglar (Nectarinia m.fl.) A402-A438.
Fåglarna går att betrakta i monter 1 i den afrikanska fågelsalen.

Senast uppdaterad: 2023-10-17 11:08