Källor till kännedom om Brätte

Hur kan vi veta något om staden och om människorna som levde där?
Kännedomen om Brätte och de människor som en gång levde där får vi främst genom två källor, arkeologiska och historiska. De arkeologiska källorna, som upptäcktes först vid 1900-talets början visar att inga fynd kan dateras tidigare än 1500-talet. Detta utesluter tanken om att Brätte skulle haft medeltida ursprung. Arkeologiska källor är dock begränsade då merparten av det som var människors liv inte avsatt fysiska spår i marken vilka bevarats till vår tid. Risken kan också vara att vi tillmäter vissa verksamheter större betydelse i sin samtid enbart för att de lämnat fler och tydligare spår.
De historiska källorna består av skriftliga dokument såsom bland annat privilegiebrev, skattelängder, räkenskaper, korrespondens, kontrakt och avtal. Den viktigaste källan till kännedom om brätteborna och deras liv är stadens domböcker som bevarats mellan åren 1615 – 1642. Även om de skriftliga källorna många gånger ger en inblick i specifika händelser, skeenden och enskilda människors liv behöver man vara medveten om vilka som syns eller inte syns i dessa källor och vem eller vilka som författat dem. Exempel kan vara domböckerna där kvinnor endast nämns i ett 40-tal av de drygt 300 rättsfallen. Inte sällan saknas också namn på kvinnan i fråga då hon ibland endast omnämns som någons hustru, änka, syster eller dotter. Än mer sällan ser vi barnen i källorna, såväl i det arkeologiska som historiska materialet. De som författade de skriftliga källorna utgjordes oftast av ett begränsat antal personer i stadens eller statens ledning, inte sällan borgmästare, rådmän, lagläsare eller andra ämbetsmän vilket utgör en begränsning i vilka som på detta sätt kommit att lämna spår.
För att skapa en tydligare bild av livet och människorna i Brätte behöver man också göra jämförande studier med historiska och arkeologiska källor från andra platser vid samma tid. En kunskap om trosföreställningar, traditioner, lagstiftning med mera från tiden är också av stor betydelse.