Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Apan Jim och kanariefågeln

Nu ska du få stifta bekantskap med två djur som faktiskt bodde en tid här inne på Vänersborgs museum! Museichef Peter Johansson berättar om den omtyckta lilla kanariefågeln och den vilda apan Jim som gick ett tragiskt öde till mötes i en smörkärna.

Se mer...

Peter Johansson visar upp en liten ask för piller.

Apoteket Tranan

I Vänersborg finns Apoteket Tranan och här kommer lite apotekshistoria, via en liten pappask som en gång innehållit någon form av piller.

Peter Johansson sitter bredvid en elefantfot på Vänersborgs museum.

Elefantfoten

Museichef Peter Johansson berättar om Axel Wedberg, en rätt okänd Afrika-farare som ständigt längtade hem men som ändå alltid återvände till Afrika.

Peter Johansson berättar om orangetörnskatan bredvid en modell av Axel Eriksson.

En fågels färd från norra Namibia till Vänersborg

Orangetörnskatan, en liten fågel som gjort en fantastiskt lång resa för att komma till museet i Vänersborg. Resan startade i dagens norra Namibia, genom Namiböknen på oxkärra, på båt från Walvis Bay till Kapstaden, vidare på båt till Vänersborg. Med en avstickare till Uppsala står den nu att betraktas i en monter tillsammans med nästan 1000 andra fåglar i den Afrikanska fågelsalen.

Museichef visar en gammal gunghäst.

Gunghästen

Museichef Peter Johansson berättar om förskolans historia, eller som förskolornas föregångare kallades – barnkrubbor. Till detta har han plockat fram en mycket sliten gunghäst ur samlingarna från Gasverksgatan i Vänersborg.

Senast uppdaterad: 2022-03-02 12:26