Forna tiders föremål
Museichef Peter Johansson visar upp en bok som kanske är anledningen till att museet ens tillkom! Boken har tillhört museets grundare Adolf Andersohn som införskaffade boken redan som nyfiken nittonåring.
Idag hittar du boken i utställningen Kunskapsresan som tar dig ut på en resa i historien om hur vetenskapen utvecklas från 1700-talet fram till att Vänersborgs museum byggs 1885.
Museichef Peter Johansson upp ett par av Sveriges allra äldsta telefoner och berättar om magnettelefonens historia. Du får lära dig om Henric Öller, företagsgrundaren till dessa telefoner, om varför denne man under några år befann sig i Vänersborg och om hans kanske mycket mer kände elev och kollega Lars Magnus Ericsson. Klingar namnet kanske bekant?
Vi träffar en gammal bekant på Vänersborgs museum. Älgtjuren har stått här i nära på åttio år, men det är inte den första älgen som befunnit sig på museet. Museichef Peter Johansson berättar idag om älgens föregångare som gick ett oklart öde till mötes och du får också veta vilken av älgarna som skjutits av vilket kungligt jaktlag.
Museichef Peter Johansson berättar om livet på Sjöberget i Vänersborg. Där bodde familjer trångt, lungsoten var ständig jäst, bråk, fylla och slagsmål var vardag. Ofta arbetade hela familjen på tändsticksfabriken i samma stad.
I porslinsalen på Vänersborgs museum hittar du denna vackra kakelugn. Men den är inte installerad på plats och har heller aldrig varit det. Idag berättar museichef Peter Johansson om kakelugnens historia, om dess dekoration och om hur den hamnade på museet.
Nu ska du få stifta bekantskap med två djur som faktiskt bodde en tid här inne på Vänersborgs museum! Museichef Peter Johansson berättar om den omtyckta lilla kanariefågeln och den vilda apan Jim som gick ett tragiskt öde till mötes i en smörkärna.
Har du varit på föredrag på Vänersborgs museum någon gång? I så fall kanske du har lagt märke till de två vackra hörnskåpen längst ned i salen. Idag berättar museichef Peter Johansson om skåpens historia, om hur målningarna på dem tillkommit samt teorin om hur rektor Gustaf "buken" Bergman fått sådana muskulösa armar.
Charles Darwin och björnjägaren Llewellyn Lloyd, vad har de gemensamt? Och Lloyds son Charles John Andersson, hade han kontakt med Darwin? Museichef Peter Johansson reder ut det hela.
På Vänersborgs museum finns en stor samling med vackra glasburkar med olika fröer. De samlades in 1879 och året efter bildades Westra Sveriges Lantbruksmuseum. När Vänersborgs museum invigdes ingick denna samling i de övriga samlingarna. Samlingen blev ganska snabbt inaktuell och glömdes bort. 1994 ställdes den åter ut och har idag blivit högst aktuell. Genom genforskning undersöker man bland annat hur olika sorter kan klara vår nuvarande klimatförändring.
Peter Johansson berättar om skulpturen som står utanför Vänersborgs museum. Två stridande där en plötsligt tappade huvudet. En skulptur som blev så populär att den placerades i många städer och även i många hem.
Museichef Peter Johansson berättar om den norska agenten Brita Dietz som spionerade efter eventuella svenska truppförflyttningar i Vänersborg år 1905. Med sig hade hon sina två söner som fascinerades av nickedockorna på Vänersborgs museum...
Museichef Peter Johansson berättar om konsten och sambandet med Adolf Andersohn i Vänersborgs museums hjärta - trapphallen.
I Vänersborgs museums samlingar finns en lite oansenlig bok, ett engelsk-svenskt lexikon. Men det finns några få anteckningar som gör boken mycket speciell., som leder oss till upptäcksresenären Charles John Andersson och björnjägaren Llewellyn Lloyd. Museichef Peter Johansson berättar historien.
"Är det en gädda? Nej en krokodil!" Den enda vildfångade alligatorn som fångats levande i Sverige finns på Vänersborgs museum. Här berättar museichef Peter Johansson dess historia.
I en av salarna på Vänersborgs museum hittar man en egyptisk sarkofag. När den kom till museet berättades det att det låg en flicka i sarkofagen. Så småningom växte berättelsen och så fick Vänersborgs museum sen prinsessmumie. Mumien blev den första man undersökte genom röntgen i Sverige. Men vad hittade man?
Museichef Peter Johansson har varit ner i magasinen för Vänersborgs museum och tagit fram ett stort kopparmynt. Men varför var kopparmynten så stora på 16- och 1700-talen? Och hur löste man det för att slippa bära runt på dessa stora mynt? Förklaringarna kommer här.
Museichef Peter Johansson har plockat fram en gammal skissbok med vackra blyertsteckningar ur Vänersborgs museums magasin. Teckningarna visar ett Vänersborg med dess omgivningarna runt 1800-talets mitt och framåt. Tecknaren var Fredrik August Zettergren och här kommer hans historia.
På Vänersborgs museum har det bott 4 olika vaktmästarfamiljer. Museichef Peter Johansson berättar om varför det behövdes vara någon som bodde på museet och presenterar framför allt familjen Dahlgren. Dottern Junita föddes på museet och visst var det kul att få följa med henne hem efter skolan och leka i de stora salarna. Kanske kunde man leka sjörövarslag med museets vapensamling…..
I ett stängt rum, uppe på vinden på Vänersborgs museum, hänger det teckningar och bokmärken i taket, fastsatta med häftstift. Varför finns de där? Museichef Peter Johansson berättar om flickan Junita Dahlgren, som föddes på museet och som under somrarna kunde bo med sina bröder på vinden.
Museichef Peter Johansson berättar om ordenssällskapet Par Bricole, hur det kom sig att sällskapet finns i Vänersborg och en av dess medlemmar Johan Adolf Andersohn, Vänersborgs museums grundare.
Museichef Peter Johansson berättar om Emelie Appelbergs liv, hur hennes hem drabbades av brand, hennes engagemang och välgörenhet, inte minst för Vänersborgs museums tillblivelse, allt utifrån en tallrik.
Museichef Peter Johansson berättar om tiden då koleran kom till Vänersborg. Han ger även tips på vad man då trodde kunde bota denna hemska sjukdom.
En olycka kommer sällan ensam. Efter att Vänersborg drabbats av koleran 1834 och hade börjat återhämta sig drabbades staden av ännu en olycka. Museichef Peter Johansson berättar om den stora stadsbranden samma år.
Museichef Peter Johansson har plockat fram ett jaktgevär ur magasinet, men inte vilket jaktgevär som helst utan det som tillhört den berömde björnjägaren Llewellyn Lloyd.
Förutom att ha bragt 102 björnar om livet var Lloyd även zoolog och författare som gärna skrev om det exotiska och vilda landet Sverige.
Museichef Peter Johansson berättar om Onsjö gård och den adliga släkten Haij, varav varken gård eller släkt finns kvar i våra trakter idag. Vad var det egentligen som hände?Framplockat ur magasinet är en vacker kakelugnsplatta och en bok med Haijs emblem på, föremål som räddats ur brand och rivningsrester.
Museichef Peter Johansson berättar om Amalia Bagges sockerskrin. Ett skrin som Amalia Bagge fick av kanalingenjören Nils Ericson efter att han köpt Nygård av Amalia och hennes man Patrick Bagge.
Museichef Peter Johansson berättar om pedagogen Elisabeth Anrep-Nordin. Hon var en pionjär inom att undervisa personer med flera funktionsnedsättningar, t ex barn som både var blinda och döva.
Museichef Peter Johansson berättar en fängslande historia om brott och straff i gamla tiders Vänersborg! Med sig har han fotbojor och en fotstock och det blir även en kort stadsvandring i de gamla fängelsekvarteren.
Museichef Peter Johansson berättar om familjen af Dittmer och deras tillvaro på Rånnums gård genom föremål som ägts av familjen. Bland annat ett set resebestick och en spegel. Även poeten Thomas Thorild finns med.
Museichef Peter Johansson berättar om Elis Barkstedt, konstnären från Vänersborgs som inspirerades av Bruno Liljefors och vars verk blev så populära att de under 1900-talet nästan fanns i varje Vänersborgares hem.
Långt innan de började sälja frysta maträtter, var familjen Dafgård kopparslagare i Vänersborg. Museichef Peter Johansson har tagit fram en gammal kopparbunke ur Vänersborgs museums samlingar och med hjälp av denna reder ut kopparslagarnas historia, vad spannmålsbrist kan leda till och att svagdricka inte får vara för stark.
Vet du vad protuberanser är för något? Det visste ingen fram till att den svenske astronomen Birger Wassenius upptäckte dessa år 1733. Och i magasinet på Kulturlagret har museichef Peter Johansson hittat en av Birger Wassenius egendomar, en bok som förvisso inte alls handlar om astronomi, men som ändå kan berätta om läshuvudet Wassenius liv och leverne.
Museichef Peter Johansson berättar om Johanna Brunsson, en pionjär inom svensk vävkonst.
Johanna Brunsson grundade en mycket välrenommerad vävskola i Stockholm och fick även medalj av kungen. Men varför är vävboken i Vänersborg?
Museichef Peter Johansson berättar om en silverbägare från samlingarna. Vad kan en bägare berätta bara genom att studera föremålet närmare?
Museichef Peter Johansson berättar om en gravurna som hittats vid domarringen vid Hästevadet, nedanför Halleberg. Urnan var även ett av de tidigaste föremålen som togs in till samlingarna vid Vänersborgs museum.
Museichef Peter Johansson berättar om Brätte, staden som fanns före Vänersborg. Han berättar även om Karin Clausdotter som levde där på 1600-talet och den dramatiska händelsen då man hittar ett dött barn i vassen och hur Karin lyckas ta sig ut ur Rådhusets källare och fly.
Museichef Peter Johansson berättar om Lockerudsduellen, den sista duellen i Sverige med dödlig utgång. Pistolerna som användes av Gustav von Köhler och Zacharias Sabelfeldt förvaras på Kulturlagret.
Museichef Peter Johansson berättar om tiden då cigarrökning var populärt och då det brann en evig låga på stadshotellet i Vänersborg. Cigarrtändaren ingår i samlingarna på Vänersborgs museum.
Peter Johansson berättar om Johannes Fundberg, möbelsnickaren på Dal som verkade under första hälften av 1800-talet. Fundberg rymde till Sundals Ryr och när exakt han dog vet man inte.
Museichef Peter Johansson berättar om tornluren och när i historien som tiden blåstes ut från kyrktornet i Vänersborgs kyrka på nätterna. Tiden före det fanns brandväsen och polisväsen i Vänersborg
Museichef Peter Johansson berättar om Maria Lloyds börs, men kanske framförallt om hennes liv i Vänersborg. Maria Lloyd var dotter till björnjägare Llewellyn Lloyd.
Museichef Peter Johansson berättar om en gitarr ur samlingarna på Vänersborgs museum. Gitarren har en gång tillhört Birger Sjöberg.
Museichef Peter Johansson berättar om ett av Vänersborgs äldsta föremål, del av palissaden som hjälpte till att försvara staden på 1600-talet.
Senast uppdaterad: 2021-04-16 15:52