Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Forna tiders föremål

Peter Johansson står med två tallrikar i Vänersborgs museums porslinsal.

Tallrikar i Porslinsalen

Museichef Peter Johansson berättar om porslin och om Sveriges försök att tillverka porslin på 1700-talet utifrån två fat i Porslinsalen på Vänersborgs museum.
Peter Johansson sitter bredvid en elefantfot på Vänersborgs museum.

Elefantfoten

Museichef Peter Johansson berättar om Axel Wedberg, en rätt okänd Afrika-farare som ständigt längtade hem men som ändå alltid återvände till Afrika.
Peter Johansson berättar om Sven Nilsson utifrån en medalj.

Professor Sven Nilssons medalj

Välkommen in i vår utställning Kunskapsresan där museichef Peter Johansson slagit sig ned tillsammans med några böcker och en liten medalj med ett märklig motiv. Här får du lära känna mannen som brukar kallas den svenska ornitologins fader, naturforskaren och arkeologen Sven Nilsson.
Peter Johansson står bredvid en målning av Karl XII.

Karl XII

I hörsalen på museet hänger ett gigantiskt porträtt av kung Karl XII. Men hur hamnade det här? Museichef Peter Johansson berättar om konstnären Johann Heinrich Wedekind, om Emelie Appelberg som skänkte tavlan till museet och om huruvida kungens kropp vid likfärden hemåt i januari 1719 någonsin besökte Vänersborg.
Peter Johansson visar två vykort med motiv av Axel Eriksson Jr.

Axel Eriksson juniors vykort

Museichef Peter Johansson berättar om Axel Erikssons barn, framför allt om Axel Eriksson Jr, Axels näst yngsta barn och hans livsöde. Född i Namibia, uppvuxen i Vänersborg och därefter bosatt i Namibia där han försökte livnära sig som konstnär. Idag är hans konst eftertraktad.
Peter Johansson står bredvid en kopia av ett brev som Augusta skrev.

Augustas brev

Museichef Peter Johansson berättar om Augusta Carlssons liv och brevskrivande. En inblick i ett liv som blev långt och händelserikt och som väl beskriver tidsperioden från sekelskiftet och långt in på 1900-talet.
Museichef Peter Johansson sitter vid ett bord med en monterad fisk.

Kolthoff

Museichef Peter Johansson har plockat fram en fisk, en sjurygg monterad av den kände konservatorn Gustaf Kolthoff. Följ med på en resa från Västergötland till Bohuslän, via Nordenskiölds forskningsexpeditioner och till Biologiska museets diaramor i Stockholm.
Museichef Peter Johansson står i trapphallen på Vänersborgs museum

Vänersborgs museum

August Krüger ritade Vänersborgs museum och 1885 började museet byggas. Peter Johansson berättar hur naturalier, konst och fåglar kom till museet och om hur döden påverkade skapande och finansiering av Vänersborgs museum.
Peter Johansson berättar om tändsticksfabriken.

Tändsticksfabriken

Museichef Peter Johansson berättar om Vänersborgs lukrativa tändsticksfabrik som efter Kreugerkraschen mötte sitt öde och slutligen stängde igen portarna den 31 augusti år 1932.
Peter Johansson står vid en gustaviansk byrå i porslinsalen.

Den gustavianska byrån

I museets porslinsal står en vacker gustaviansk byrå. Och det kanske är det de flesta tänker när de passerar den inne i salen, att den är just vacker. Men tittar du lite närmare märker du dess utsmyckning av två olika blomsorter och det är som vanligt i de små detaljerna som de större sammanhangen och historierna gömmer sig. Här berättar museichef Peter Johansson om bröderna Alströmer, om Carl von Linné och om en alldeles särskild liten blomma.
Museichef Peter Johansson berättar om lapptiken Brunette

Lapptiken Brunette

Museichef Peter Johansson berättar om björnjägaren Llewellyn Lloyds allra trognaste följeslagare i de djupa, värmländska skogarna, den lilla hunden Brunette. En liten hund, formligen livrädd för björn, men så älskad att hon kom att pryda en bokrygg med sin bild i guld.
Peter Johansson berättar om Pehr Kalms bok

Linnés lärjunge, Pehr Kalms bok

En av Carl von Linnés apostlar var Pehr Kalm, som reste till Nordamerika för att dokumentera naturen där. Det resulterade i en bok som museichef Peter Johansson idag plockat fram ur utställningen Kunskapsresan, en bok som också innehåller spår av ytterligare en historia kopplad till Vänersborg.
Peter Johansson berättar om orangetörnskatan bredvid en modell av Axel Eriksson.

En fågels färd från norra Namibia till Vänersborg

Orangetörnskatan, en liten fågel som gjort en fantastiskt lång resa för att komma till museet i Vänersborg. Resan startade i dagens norra Namibia, genom Namiböknen på oxkärra, på båt från Walvis Bay till Kapstaden, vidare på båt till Vänersborg. Med en avstickare till Uppsala står den nu att betraktas i en monter tillsammans med nästan 1000 andra fåglar i den Afrikanska fågelsalen.
Peter Johansson berättar om Nanni  och Tamme och elefanternas land.

Nanni och Tammes teckningar

Följ med till elefanternas land och träffar pojkarna Nanni och Tamme. Efter att ha ryckts bort från sina hem och sålts som slavar togs pojkarna om hand av vänersborgaren och handelsmannen Axel Eriksson som i sin tur förde dem till Kapstaden där de placerades hos språkforskaren Lucy Lloyd. Under tre års tid försökte Lucy LLoyd lära så mycket som möjligt om pojkarnas språk och hemtrakter, främst genom att Nanni och Tamme fick måla teckningar över sin historia och land. Dessa teckningar klassas idag av UNESCO som ett världsarv.
Peter Johansson berättar om boken som Adolf Andersohn inköpte som 19-åring.

Adolf Andersohns bok

Museichef Peter Johansson visar upp en bok som kanske är anledningen till att museet ens tillkom! Boken har tillhört museets grundare Adolf Andersohn som införskaffade boken redan som nyfiken nittonåring. Idag hittar du boken i utställningen Kunskapsresan som tar dig ut på en resa i historien om hur vetenskapen utvecklas från 1700-talet fram till att Vänersborgs museum byggs 1885.
Museichef Peter Johansson berättar om de magnettelefoner som finns i samlingarna på Vänersborgs museum.

Den första telefonen i Sverige?

Museichef Peter Johansson upp ett par av Sveriges allra äldsta telefoner och berättar om magnettelefonens historia. Du får lära dig om Henric Öller, företagsgrundaren till dessa telefoner, om varför denne man under några år befann sig i Vänersborg och om hans kanske mycket mer kände elev och kollega Lars Magnus Ericsson. Klingar namnet kanske bekant?
Peter Johansson berättar om älgen på Vänersborgs museum.

Älgen

Vi träffar en gammal bekant på Vänersborgs museum. Älgtjuren har stått här i nära på åttio år, men det är inte den första älgen som befunnit sig på museet. Museichef Peter Johansson berättar idag om älgens föregångare som gick ett oklart öde till mötes och du får också veta vilken av älgarna som skjutits av vilket kungligt jaktlag.
Museichef Peter Johansson berättar om livet på Sjöberget i Vänersborg.

Sjöberget

Museichef Peter Johansson berättar om livet på Sjöberget i Vänersborg. Där bodde familjer trångt, lungsoten var ständig jäst, bråk, fylla och slagsmål var vardag. Ofta arbetade hela familjen på tändsticksfabriken i samma stad.
Peter Johansson visar kakelugnen på Vänersborgs museum

Kakelugnen

I porslinsalen på Vänersborgs museum hittar du denna vackra kakelugn. Men den är inte installerad på plats och har heller aldrig varit det. Idag berättar museichef Peter Johansson om kakelugnens historia, om dess dekoration och om hur den hamnade på museet.
Peter Johansson berättar om apan Jim och kanariefågeln

Apan Jim och kanariefågeln

Nu ska du få stifta bekantskap med två djur som faktiskt bodde en tid här inne på Vänersborgs museum! Museichef Peter Johansson berättar om den omtyckta lilla kanariefågeln och den vilda apan Jim som gick ett tragiskt öde till mötes i en smörkärna.
Peter Johansson vid hörnskåpen i hörsalen på Vänersborgs museum

Skåpen i hörsalen på Vänersborgs museum

Har du varit på föredrag på Vänersborgs museum någon gång? I så fall kanske du har lagt märke till de två vackra hörnskåpen längst ned i salen. Idag berättar museichef Peter Johansson om skåpens historia, om hur målningarna på dem tillkommit samt teorin om hur rektor Gustaf "buken" Bergman fått sådana muskulösa armar.
Peter Johansson visar och berättar om frösamlingen på Vänersborgs museum.

Nordens näst största frösamling från 1800-talet.

På Vänersborgs museum finns en stor samling med vackra glasburkar med olika fröer. De samlades in 1879 och året efter bildades Westra Sveriges Lantbruksmuseum. När Vänersborgs museum invigdes ingick denna samling i de övriga samlingarna. Samlingen blev ganska snabbt inaktuell och glömdes bort. 1994 ställdes den åter ut och har idag blivit högst aktuell. Genom genforskning undersöker man bland annat hur olika sorter kan klara vår nuvarande klimatförändring.
Peter Johansson berättar om skulpturen Bältespännarna skapad av Johan Peter Molin.

Peter Molins Bältespännarna

Peter Johansson berättar om skulpturen som står utanför Vänersborgs museum. Två stridande där en plötsligt tappade huvudet. En skulptur som blev så populär att den placerades i många städer och även i många hem.
Peter Johansson berättar om en nickedocka

Spionen Brita Dietz och kinesen

Museichef Peter Johansson berättar om den norska agenten Brita Dietz som spionerade efter eventuella svenska truppförflyttningar i Vänersborg år 1905. Med sig hade hon sina två söner som fascinerades av nickedockorna på Vänersborgs museum...
Peter Johansson berättar om Charles John Anderssons lexikon.

Charles Johns lexikon

I Vänersborgs museums samlingar finns en lite oansenlig bok, ett engelsk-svenskt lexikon. Men det finns några få anteckningar som gör boken mycket speciell., som leder oss till upptäcksresenären Charles John Andersson och björnjägaren Llewellyn Lloyd. Museichef Peter Johansson berättar historien.
Sveriges enda vildfångade alligator

Sveriges enda vildfångade alligator

"Är det en gädda? Nej en krokodil!" Den enda vildfångade alligatorn som fångats levande i Sverige finns på Vänersborgs museum. Här berättar museichef Peter Johansson dess historia.
Prinsessmumien på Vänersborgs museum

Prinsessmumien på Vänersborgs museum

I en av salarna på Vänersborgs museum hittar man en egyptisk sarkofag. När den kom till museet berättades det att det låg en flicka i sarkofagen. Så småningom växte berättelsen och så fick Vänersborgs museum sen prinsessmumie. Mumien blev den första man undersökte genom röntgen i Sverige. Men vad hittade man?
Peter Johansson visar ett kopparmynt

Kopparmyntet

Museichef Peter Johansson har varit ner i magasinen för Vänersborgs museum och tagit fram ett stort kopparmynt. Men varför var kopparmynten så stora på 16- och 1700-talen? Och hur löste man det för att slippa bära runt på dessa stora mynt? Förklaringarna kommer här.
Museichef Peter Johansson berättar om Zettergrens skissbok.

Zettergrens skissbok

Museichef Peter Johansson har plockat fram en gammal skissbok med vackra blyertsteckningar ur Vänersborgs museums magasin. Teckningarna visar ett Vänersborg med dess omgivningarna runt 1800-talets mitt och framåt. Tecknaren var Fredrik August Zettergren och här kommer hans historia.
Peter Johansson berättar om Vaktmästarbostaden på Vänersborgs museum

Vaktmästarbostaden

På Vänersborgs museum har det bott 4 olika vaktmästarfamiljer. Museichef Peter Johansson berättar om varför det behövdes vara någon som bodde på museet och presenterar framför allt familjen Dahlgren. Dottern Junita föddes på museet och visst var det kul att få följa med henne hem efter skolan och leka i de stora salarna. Kanske kunde man leka sjörövarslag med museets vapensamling…..
Peter Johansson är på Vänersborgs museums vind och berättar om Junita och hennes teckningar

Junitas teckningar

I ett stängt rum, uppe på vinden på Vänersborgs museum, hänger det teckningar och bokmärken i taket, fastsatta med häftstift. Varför finns de där? Museichef Peter Johansson berättar om flickan Junita Dahlgren, som föddes på museet och som under somrarna kunde bo med sina bröder på vinden.
Peter Johansson berättar om Par Bricole

Det hemliga ordenssällskapet Par Bricole

Museichef Peter Johansson berättar om ordenssällskapet Par Bricole, hur det kom sig att sällskapet finns i Vänersborg och en av dess medlemmar Johan Adolf Andersohn, Vänersborgs museums grundare.
Peter Johansson berättar om Emelie Appelberg och en tallrik.

Emelie Appelberg

Museichef Peter Johansson berättar om Emelie Appelbergs liv, hur hennes hem drabbades av brand, hennes engagemang och välgörenhet, inte minst för Vänersborgs museums tillblivelse, allt utifrån en tallrik.

Då koleran kom till Vänersborg

Museichef Peter Johansson berättar om tiden då koleran kom till Vänersborg. Han ger även tips på vad man då trodde kunde bota denna hemska sjukdom.
Peter Johansson berättar om den stora stadsbranden i Vänersborg 1834

Den stora stadsbranden 1834

En olycka kommer sällan ensam. Efter att Vänersborg drabbats av koleran 1834 och hade börjat återhämta sig drabbades staden av ännu en olycka. Museichef Peter Johansson berättar om den stora stadsbranden samma år.
Museichef Peter Johansson har plockat fram ett jaktgevär ur magasinet, men inte vilket jaktgevär som helst utan det som tillhört den berömde björnjägaren Llewellyn Lloyd.

Jägaren och zoologen Llewellyn Lloyd

Museichef Peter Johansson har plockat fram ett jaktgevär ur magasinet, men inte vilket jaktgevär som helst utan det som tillhört den berömde björnjägaren Llewellyn Lloyd. Förutom att ha bragt 102 björnar om livet var Lloyd även zoolog och författare som gärna skrev om det exotiska och vilda landet Sverige.
Museichef Peter Johansson berättar om Onsjö gård och den adliga släkten Haij, varav varken gård eller släkt finns kvar i våra trakter idag. Vad var det egentligen som hände?Framplockat ur magasinet är en vacker kakelugnsplatta och en bok med Haijs emblem på, föremål som räddats ur brand och rivningsrester.

Familjen Haij och Onsjö gård

Museichef Peter Johansson berättar om Onsjö gård och den adliga släkten Haij, varav varken gård eller släkt finns kvar i våra trakter idag. Vad var det egentligen som hände?Framplockat ur magasinet är en vacker kakelugnsplatta och en bok med Haijs emblem på, föremål som räddats ur brand och rivningsrester.
Museichef Peter Johansson visar Amalia Bagges sockerskrin.

Amalia Bagges sockerskrin

Museichef Peter Johansson berättar om Amalia Bagges sockerskrin. Ett skrin som Amalia Bagge fick av kanalingenjören Nils Ericson efter att han köpt Nygård av Amalia och hennes man Patrick Bagge.
Museichef Peter Johansson berättar om pedagogen Elisabeth Anrep-Nordin. Hon var en pionjär inom att undervisa personer med flera funktionsnedsättningar, t ex barn som både var blinda och döva.

Elisabeth Anrep-Nordin

Museichef Peter Johansson berättar om pedagogen Elisabeth Anrep-Nordin. Hon var en pionjär inom att undervisa personer med flera funktionsnedsättningar, t ex barn som både var blinda och döva.
Museichef Peter Johansson berättar en fängslande historia om brott och straff i gamla tiders Vänersborg! Med sig har han fotbojor och en fotstock.

Om fotbojor och straffstockar

Museichef Peter Johansson berättar en fängslande historia om brott och straff i gamla tiders Vänersborg! Med sig har han fotbojor och en fotstock och det blir även en kort stadsvandring i de gamla fängelsekvarteren.
Peter Johansson berättar om en spegel från Rånnums herrgård

Familjen af Dittmer och Rånnums herrgård

Museichef Peter Johansson berättar om familjen af Dittmer och deras tillvaro på Rånnums gård genom föremål som ägts av familjen. Bland annat ett set resebestick och en spegel. Även poeten Thomas Thorild finns med.
Museichef Peter Johansson berättar om Elis Barkstedt och hans konst

Ett konstverk av Elis Barkstedt

Museichef Peter Johansson berättar om Elis Barkstedt, konstnären från Vänersborgs som inspirerades av Bruno Liljefors och vars verk blev så populära att de under 1900-talet nästan fanns i varje Vänersborgares hem.
Museichef Peter Johansson visar Dafgårds kopparbunke

Dafgårds kopparbunke

Långt innan de började sälja frysta maträtter, var familjen Dafgård kopparslagare i Vänersborg. Museichef Peter Johansson har tagit fram en gammal kopparbunke ur Vänersborgs museums samlingar och med hjälp av denna reder ut kopparslagarnas historia, vad spannmålsbrist kan leda till och att svagdricka inte får vara för stark.
Peter Johansson berättar om astronomen Birger Wassenius bok

Birger Wassenius bok

Vet du vad protuberanser är för något? Det visste ingen fram till att den svenske astronomen Birger Wassenius upptäckte dessa år 1733. Och i magasinet på Kulturlagret har museichef Peter Johansson hittat en av Birger Wassenius egendomar, en bok som förvisso inte alls handlar om astronomi, men som ändå kan berätta om läshuvudet Wassenius liv och leverne.
Peter Johansson visar en vävbok från Johanna Brunssons vävskola i Stockholm

En vävbok från Johanna Brunssons vävskola

Museichef Peter Johansson berättar om Johanna Brunsson, en pionjär inom svensk vävkonst. Johanna Brunsson grundade en mycket välrenommerad vävskola i Stockholm och fick även medalj av kungen. Men varför är vävboken i Vänersborg?
Museichef Peter Johansson berättar om en silverbägare från samlingarna. Vad kan en bägare berätta bara genom att studera föremålet närmare?

Bränningbägaren

Museichef Peter Johansson berättar om en silverbägare från samlingarna. Vad kan en bägare berätta bara genom att studera föremålet närmare?
Gravurnan från Hästevadet

Gravurnan från Hästevadet

Museichef Peter Johansson berättar om en gravurna som hittats vid domarringen vid Hästevadet, nedanför Halleberg. Urnan var även ett av de tidigaste föremålen som togs in till samlingarna vid Vänersborgs museum.
Föremål från Brätte, Vänersborgs föregångare

Brätte och Karin Clausdotter

Museichef Peter Johansson berättar om Brätte, staden som fanns före Vänersborg. Han berättar även om Karin Clausdotter som levde där på 1600-talet och den dramatiska händelsen då man hittar ett dött barn i vassen och hur Karin lyckas ta sig ut ur Rådhusets källare och fly.
Peter Johansson visar Lockerudspistolerna på Kulturlagret, Vänersborg

Lockerudspistolerna

Museichef Peter Johansson berättar om Lockerudsduellen, den sista duellen i Sverige med dödlig utgång. Pistolerna som användes av Gustav von Köhler och Zacharias Sabelfeldt förvaras på Kulturlagret.
Peter Johansson berättar om cigarrtändaren som ingår i samlingarna på Vänersborgs museum

Cigarrtändaren

Museichef Peter Johansson berättar om tiden då cigarrökning var populärt och då det brann en evig låga på stadshotellet i Vänersborg. Cigarrtändaren ingår i samlingarna på Vänersborgs museum.
Peter Johansson bergättar om Fundbergs spegel som finns på Vänersborgs museum.

Johannes Fundbergs spegel

Peter Johansson berättar om Johannes Fundberg, möbelsnickaren på Dal som verkade under första hälften av 1800-talet. Fundberg rymde till Sundals Ryr och när exakt han dog vet man inte.
Peter Johansson berättar om Maria Lloyds börs

Maria Lloyds börs

Museichef Peter Johansson berättar om Maria Lloyds börs, men kanske framförallt om hennes liv i Vänersborg. Maria Lloyd var dotter till björnjägare Llewellyn Lloyd.
Peter Johansson visar tornluren.

Tornluren

Museichef Peter Johansson berättar om tornluren och när i historien som tiden blåstes ut från kyrktornet i Vänersborgs kyrka på nätterna. Tiden före det fanns brandväsen och polisväsen i Vänersborg
Peter Johansson visar en del av Vänersborgs palissad från 1600-talet.

Vänersborgs palissad

Museichef Peter Johansson berättar om ett av Vänersborgs äldsta föremål, del av palissaden som hjälpte till att försvara staden på 1600-talet.
Senast uppdaterad: 2021-07-02 12:39