Fotograf: Ann-Charlott Öberg En värmande lykta En lykta som höll värmen en kall vinterdag under långa predikningar i kyrkan.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg Kaffesugen? Vid olika tider har det varit varierad tillgång på riktigt kaffe. Ibland har det till och med förbud. Då fick man försöka blanda ut det kaffe man hade eller ersätta det med något annat.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg Trotjänarinnans kista Den enkla kistan var inte något föremål som direkt fångade ögat där den stod, instuvad och bortglömd på vinden, fylld med väl använda vardagsföremål. Ändå berättar föremålen en hel livshistoria – den om trotjänarinnan Maria Johansson i Vänersborg.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg Vitteneguld i marsipan I museets magasin finns den berömda vitteneskatten tillverkad i marsipan.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg Kaffekanna värd att laga Mönstret fick namnet majolika som är en förvrängning av namnet Mallorca.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg Hemska figurer i skogen I mitten av 1800-talet kunde du träffa på många sådana här lappar vid vargjakten uppe på Halle- Hunneberg.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg En fjärdedels schal Har har vi en del av en så kallad Paisleyschal eller äkta schal. Det är bara en fjärdedel av en schal men den har en spännande historia.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg Lokalmynt - mynt som bara fungerar en kortare tid Lokalmynt - tidsbegränsade mynt med lokala anknytning.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg Fonografen Tänk er en tid där man bara kunde höra ljud som skapades för stunden. Tänk då när man helt plötsligt kunde spara ljud för att sedan spela upp dem igen!
Fotograf: Ann-Charlott Öberg En kaffekanna i röd emalj Här har vi en vackert röd kaffebryggare med lock. Den är tillverkad i emaljerad plåt och har ett svart handtag. Till kaffebryggaren hör en insats med en tygpåse för kaffepulvret.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg En mursten från Vänersnäs En oansenlig mursten eller tegelsten med sin alldeles egna berättelse.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg Väst från 1700-talet Broderi före sömnad. På 1700-talet kunde det vara lättare att brodera tyget före man klippte till och sydde klädesplagget.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg En mugg som håller måttet Här har vi en liten kopparmugg. Tittar man noga ser det ut som den är sönder då det är hål i den vid överkanten. Men de är ditsatta av en bestämd anledning.
Häxans smörjehorn Visste du att Vänersborgs museum har ett föremål som ska ha använts av en trollpacka? Det är ett smörjehorn för förvaring av magisk flygsalva inför turen till Blåkulla.
Japansk rustning I Vänersborgs museums samlingar finns en japansk lamellutrustning med hjälm. Men varför finns det en sådan i samlingarna?
Fotograf: Ann-Charlott Öberg Fånggevaldiger - ett fängslande yrke Två dubbelhölster och ett gehäng med historia
Fotograf: Ann-Charlott Öberg En brunmålad hund i trä Minns ni rondellhundarna? År 2006 stod det helt plötsligt hundar i flera rondeller runt om i Sverige, så även i Vänersborg.
Är alla museiföremål värda massa pengar? Ett föremål har samlats in, dokumenterats och bevarats i en museisamling måste ju vara ekonomiskt värdefullt, eller? Visst kan ett föremål vara värt mycket pengar, men det är långt ifrån det som är viktigt i en museisamling.
Duellen i Lockerudsskogen – Sveriges sista officersduell En tidig morgon i slutet av maj 1816 vandrade några män över bron upp mot Lockerudsskogen. Inom några timmar skulle en av dem vara död medan en annan skulle fly landet och rättvisan.