Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En fyrtaktsmotor i mindre format

Modell var en fyrtaktsmotor byggd 1943-47.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

Från ritning till fungerande motor

Sven Svensson, kallad Svenne, var född i Lilla Edet, men flyttade till Trollhättan 1951, då han gifte sig med sin hustru Birgit.

Sven var mycket motorintresserad och hade en liten verkstad, som han kallade ateljé, där han utövade sin hobby.

Tillsammans med sin farbror Arvid Olsson beslutade man sig för att bygga var sin modell av en fyrtaktsmotor. Ritningar beställdes och arbetet påbörjades 1943.

Det var på inget sätt en byggsats man beställt. Det var kort och gott en ritning, och alla detaljer fick tillverkas från grunden. Mycket tankeverksamhet gick åt att räkna ut antal kuggar på de olika hjulen och hur motorhuset skulle gjutas för att få rätt dimensioner.

Efter fyra år var äntligen motorn klar. Sven Svensson var den ende av de två som lyckades få sin motor att fungera, något han kände en stor stolthet över.

Det var inte bara motorn som Sven tillverkade. Han byggde även en traktor på 1960-70-talet, från delar han hittade på olika skrotar. Projektet tog fem år, och när traktorn var klar var den för stor för att få ut ur byggnaden. Han plockade då isär traktorn, fick ut den genom dörren och plockade sedan ihop den igen.

Senast uppdaterad: 2018-06-15 09:34