Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kaffesugen?

Förpackning med surrogatkaffe.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

Vid olika tider har det varit varierad tillgång på riktigt kaffe. Ibland har det till och med förbud. Då fick man försöka blanda ut det kaffe man hade eller ersätta det med något annat.

Surrogat kunde bara gjort av rostad spannmål, så som vete eller råg, rostade ekollon eller cikoriarot.

I våra samlingar finns en förpackning med ersättningsprodukten "Heureka" som användes för att dryga ut kaffe under andra världskriget. Ransoneringen av kaffe varade ända fram till 1949.

Vi vet inte vad "Heureka" är gjort av, paketet saknar innehållsförteckning men det finns en tillagningsinstruktion:"Vid kokning kan kaffet efter råd och lägenhet blandas med lika eller dubbel mängd Heureka. Koka lätt och kasta bort den värdelösa sumpen. Vid bryggning anbefalles att Heureka kokas för sig och efter det "satsen" sjunkit filtreras genom kaffet."

Kaffesurrogatet beskrivs också på följande sätt: "Heureka kaffe-ersättning är resultatet av en mansålders laboratorieförsök samt tio års erfarenhet i tillverkningen. Produkten har naturkaffets utseende och struktur i malningen. Färgstyrkan och extrakthalten överensstämmer precis med fullrostat kaffe."

Kaffesurrogaten var till försäljning i Gillanda Landhandel som var belägen vid Gillanda Säteri och drevs av Henry och Greta Johansson fram till 1987. Då hade paret drivit lanthandeln i 49 år. Butiken ansågs så liten så från 1970-talet fick Henry själv hämta alla varor i Uddevalla då alla grossister ansåg butiken för liten för att leverera varor i en så liten butik så långt bort.

Senast uppdaterad: 2024-02-15 15:29