Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Lokalmynt - mynt som bara fungerar en kortare tid

Lokalmynt
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

Lokalmynt - tidsbegränsade mynt med lokala anknytning.

Från 1977 har man kunnat ge ut så kallade lokalmynt. I Vänersborg gjorde man det mellan åren 1982 och 1985.

De mynt som ni ser bild på här gavs ut 1983 och föreställer världsrekordhållaren i löpning på 1940-talet, Arne Andersson. Ett är i en kopparlegering och ett i silver. Båda mynten ingår i våra samlingar som finns på Kulturlagret.

Arne växte upp i Vargön och kom sedan att bosätta sig i Vänersborg. Han föddes 1917 och var under 1940-talet en av världens bästa löpare på medeldistans. Han slog världsrekord på 1500 meter den 17 augusti 1943 på 3.45,0. Han tävlade om rekorden med sin landsman Gunder Hägg. Båda kom att stängas av från vidare tävlande år 1945, dömda för att ha överträtt amatörreglerna då de tagit betalt för att tävla i ett lopp.

Vad är då ett lokalmynt. Till skillnad från våra vanliga bruksmynt så gäller ett lokalmynt bara inom ett mindre begränsat område och med en kortare giltighetstid. Ett lokalmynt kan gälla så kort tid som en dag. Ett bruksmynt gäller däremot tillsvidare som betalningsmedel fram till att man tagit ett beslut i Riksdagen att myntet ska vara ogiltigt.

Senast uppdaterad: 2018-03-07 16:29