Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En fjärdedels schal

En fjärdedels schal.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

Har har vi en del av en så kallad Paisleyschal eller äkta schal. Det är bara en fjärdedel av en schal men den har en spännande historia.

Schalen har tillhört Kristina Fredrika (kallad Rika) Myrin (1862-1936), född på Håjums gård, Trollhättan. Troligen fick hon den av sin blivande man, Johan Adolf Jonasson (1858-1931), som var från Hansgården, Gärdhem. Schalen kallades nämligen för fästmansschalen i släkten.

Medan Rika levde, sa hon, att om hennes fyra barn inte kom överens om vem som skulle ärva schalen när hon var död så skulle den delas i fyra delar. Det var precis det som skedde då Rika gick bort år 1936. De fyra döttrarna delade schalen i fyra lika stora delar och varje dotter fick en del.

Tittar man noga på bilden ser man att schaldelen har ett mörkt parti uppe till vänster. Det var mitten på schalen en gång i tiden. 

Schaldelen fållades och placerades ovanför soffan i vardagsrummet där den fick agera väggdekoration.

Senast uppdaterad: 2018-04-17 14:37