Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Två små runda askar med en speciell historia

Två askar med lock.

Två älskade ägodelar.

Det här är två olika askar. En svarvad med lock, troligen 1800-tal och en brunmålad med dekor med färgslingar. Den senare är troligen från före 1760-talet. Men det är inte denna tid vi ska berätta om utan vi ska till 1800-talet.  Berättelsen handlar om en liten gosse med initialerna K.E.A. någonstans i Västergötland.

Vi vet inte vem gossen var, det har gått förlorat, men vi vet att han växte upp i ganska fattiga förhållanden, kanske hos en ensamstående mor, för det står antecknat att han är oäkta. När han var liten fick han de här två askarna. Han tyckte mycket om dem och höll dem kära.

Men så händer det där som inte får hända. Antingen dör hans mor eller så är hon oförmögen att försörja honom. Lösningen blir, som för så många under den här tiden. Han auktioneras ut, så som fattiga och orkeslösa kunde göra på 1800-talet, och får växa upp hos den som erbjöd lägst ersättning för att ta sig an pojken.

När hemmet skingras var gossen så rädd att hans askar skulle försvinna och han inte ska kunna ha kvar dem, så han lyckas gömma dem under en stock i en ladugård. Vid utauktioneringen hamnar han i Vittene och då lyckas han smussla med sig sina askar.

Askarna hade gossen med sig i hela sitt liv och de betydde mycket för honom även i vuxen ålder, då detta var det enda han hade kvar från sitt föräldrahem. När så tiden kom och han avlider 1961 lämnas askarna över till en person som sedan lämnar dem tillsammans med berättelsen till museet, där de nu finns bevarade.

Senast uppdaterad: 2019-09-11 15:27