Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En kaffekanna i röd emalj

Kaffekanna i röd emalj.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

Här har vi en vackert röd kaffebryggare med lock. Den är tillverkad i emaljerad plåt och har ett svart handtag. Till kaffebryggaren hör en insats med en tygpåse för kaffepulvret.

Kaffekokaren är tillverkad vid Kockums Emaljverk som startade sin produktion i Ronneby år 1893. Till en början var kärlen vita men på 1920-talet började vissa hushållsartiklar tillverkas i mörkblått. Därefter kom färgerna variera mellan flera olika färger så som rött, grönt, gult och ljusblått. År 1935 släpptes den färgkombination som kom att bli populärast, den cremefärgade med en grön rand. Produktionen av emaljerade kärt upphörde i början av 1970-talet.

Det här föremålet ingår i en samling föremål som är från 1950- och 1960-talet och som användes fram till 1980-talet vid olika skolkök i Trollhättans kommun.

Senast uppdaterad: 2018-05-24 10:52