Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hemska figurer i skogen

Tre varglappar med olika motiv.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

I mitten av 1800-talet kunde du träffa på många sådana här lappar vid vargjakten uppe på Halle- Hunneberg.

Jaktlapparna, men flera olika motiv, knöts ihop och bildade en lång kedja som tillsammans med drevkarlar drev vargen till en grop där jägarna sedan kunde ta död på vargen.

Landshövding Michael von Törne utfärdade en allmän kungörelse daterad Wenersborg den 23 februari 1778 om att de brukliga vargnäten i samband med odjurs fällande skulle kunna få ersättas av ''så kallade Dukjagttyg med målade lappar'' i Elfsborgs län i enlighet med Kongl. Majts nådiga brev av den 19 i nästledne månad. I Södermanland hade invånare övergått från vargnät till dukjakttyg med målade lappar som var billigare än vargnät och lättare att underhålla.

Dessa jaktlappar har använts i vargjakten på Halle- Hunneberg fram till andra delen av 1800-talet. Senare kom dessa att bli en prydnad som sattes upp i hemmet på väggen.

Senast uppdaterad: 2018-05-02 07:36