Japansk rustning
I Vänersborgs museums samlingar finns en japansk lamellutrustning med hjälm. Men varför finns det en sådan i samlingarna?
Det här är en lamellutrustning (en så kallad yoroi) med hjälm (en s.k. kabuto) från Japan som skänktes till Vänersborgs Läroverk i slutet av 1800-talet.
Runt kroppen på dräktens fram- och baksida sitter tätt med läderplattor (troligen) som verkar vara lackerade. För att få till en så hård yta kan lädret ha genomgått en process kallad Cuir bouilli där man kokar lädret i vatten, ibland med tillsats av vax eller olja. Längs rustningens armar och ben finns ihopvävda rektangulära plattor, textil samt tagel. Masken av papper är tillverkad senare och sattes kan hända dit när den skänktes till Läroverket.
Läroverkets samlingar kom till under 1860-talet när skolan dels fick stöd av Kungl. Vetenskapsakademien som efter en förfrågan från Vänersborg kom att skänka 170 mineralprover, 30 fåglar, 20 fiskar, 6 däggdjur och 2 amfibier ur dubbletterna i samlingarna vid akademiens Naturhistoriska riksmuseum. Detta gladde naturligtvis skolans rektor Carl Samuel Hultström (1806-1891) som därefter publicerade ett upprop i den lokala Vänersborgstidningen där han bad allmänheten att bidra med gåvor till vad han nog tänkte skulle bli ett naturhistoriskt museum. Hans upprop gav gensvar och genererade en stor mängd olika föremål av alla typer och slag, bland annat denna samurajutrustning.
I samband med att Vänersborgs museum upprättades flyttades läroverkets samlingarna till museet.