Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En flitig dagboksskriverska från Vänerskolan

Edit Johansson med sin familj på Ekebacka utanför Vara.
Fotograf: Okänd

Edit Augustsson föddes 1901 och blev troligen döv i 11-årsåldern. Hon skrev dagbok under sin tid då hon gick i skolan i Vänersborg.

På fotografiet ser vi en flicka i blå klänning som tittar på fotografen med allvarlig min. Det är Edit Augustsson som sitter tillsammans med sin mamma och pappa och sina syskon.

Edit föddes 11 mars 1901 som yngsta barn i en syskonskara på 8 stycken. På bilden fattas två av hennes syskon som dog i difteri endast 1 och 3 år gamla, före Edit föddes.

Hennes föräldrar, August och Maja Greta Johansson var bönder och bodde i Ekebacka nära Helås utanför Vara. De ser ganska allvarsamma ut. Det blev svårt i familjen. Endast tre barn skulle nå vuxen ålder. Den äldsta sonen i famlijen som syns på bilden kommer dö i en olycka då han ska köra hem ett timmerlass då han är 19 år.  När begravningen planeras dör dottern till höger på bilden i brusten blindtarm, endast 17 år gammal. De begravs samma dag.

När Edit är 11 år börjar hon gå i skola i Vänersborg, eftersom hon blivit döv. Kanske drabbades hon, precis som sin bror av scharlakansfeber eller difteri som gjorde honom döv. Troligen kunde hon höra från början och blev döv av någon orsak.

År 1912 skrevs Edit in på Vänerskolan som på den här tiden hette 4:e distriktets dövstumskola tillsammans med 105 elever. På den här tiden fick man bo antingen på internat eller då man blev äldre i familjehem. För Edits del blev det internat.

Då Edit gick i skolan skrev hon dagbok. En dagbok om händelser som hon som 11-13-åring tyckte var viktigt. I samlingar har vi kopior på dessa dagböcker.

Hur går det då för Edit? I kyrk­boken för Ryda församling 1915 kan man läsa att Edit Augustsson dog i tuberkulös hjärnhinneinflammation i Vänersborg. Hon blev bara 14 år.

Det gick bättre för hennes döva bror, som kom att gifta sig och så småningom överta gården. Det är han som sitter i gräset bredvid sin syster.

Läs mer...

Senast uppdaterad: 2018-09-14 09:14