Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En flitig dagboksskriverska från Vänerskolan

Edit Johansson med sin familj på Ekebacka utanför Vara.
Fotograf: Okänd

På fotografiet sitter en flicka i blå klänning och tittar på fotografen med allvarlig min. Det är Edit, som tillsammans med sin familj förevigats i sin trädgård någon gång i början av 1900-talet.

Föräldrarna August och Maja Greta Johansson var bönder och bodde i Ekebacka nära Helås utanför Vara. Familjen hade det relativt gott ställt materiellt men livet kom att ge många sorger och bekymmer. Endast tre barn skulle nå vuxen ålder.

Edit Augustsson föddes 11 mars 1901 som yngsta barnet i en syskonskara på 8. På bilden fattas två av hennes syskon som dog av sjukdom endast 1 och 3 år gamla, innan Edit föddes. Edit föddes med vad som kallades ”klen hörsel” och hennes bror Karl Edvard som sitter bredvid henne på bilden var helt döv sedan födseln.

Arvid, näst äldsta sonen i familjen, dog i en olycka då han skulle köra hem ett timmerlass när han var 19 år gammal. Medan man förberedde för begravningen drabbades näst äldsta dottern Frida, 17 år, av brusten blindtarm och avled några dagar efter sin bror. Arvid och Frida begravdes tillsammans.

År 1912, när Edit var 11 år gammal, fick hon lämna den skola som hon gick på. Hennes hörsel hade blivit sämre och hon kunde inte längre följa med i undervisningen. I stället skulle Edit gå på en specialskola för döva barn i Vänersborg – Fjärde distriktets dövstumskola (numera Vänerskolan). På skolan gick sedan några år redan hennes bror Karl Edvard. Skolan i Vänersborg låg långt från hemmet och både Edit och hennes bror fick bo på skolans internat, tillsammans med ett hundratal andra barn.

Under sin skoltid skrev Edit dagbok. I dagboken berättar Edit bland annat om vad som händer i skolan, om vad de fick att äta på sina utflykter, vad de läser i dagstidningen, vad som händer i deras omvärld och att hon så gärna vill kunna tala vackert… I museet samlingar finns kopior på Edits dagböcker och många av texterna finns publicerade här på hemsidan. I samlingarna finns också många fotografier och föremål från dövskolan.

Hur gick det då för Edit? Kyrkboken för Ryda församling 1915 meddelar oss att Edit Augustsson dog i tuberkulös hjärnhinneinflammation på sin skola i Vänersborg. Hon blev bara 14 år.

För Karl Edvard gick det bra. Han gifte sig och fick barn och tillsammans övertog de familjens gård. Det var också han som tog hand om Edits dagböcker.

Läs mer...

Senast uppdaterad: 2024-03-14 15:55