Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Två lucior.
Fotograf: Olof Jonsson

Luciadagen 1913.

"Klockan 6 i morse bjödos alla barnen, som bo på skolan, på kaffe och 5 goda kakor var. Vi blevo inte förvånade, ty vi bruka alltid på kaffe tidigt på luciamorgonen. Men några av de små barnen voro nog rädda för dem, som voro utklädda. 5 lärarinnor och 5 jungfrur voro utklädda på lilla skolan, där fröken Svenssons klass bor. På stora skolan firades också Lucia, men jag vet inte, huru många som hade klätt ut sig. I afton ska vi ha Luciafäst i gymnastiksalen, och då ska fröken Svenssons alla elever vara utklädda. Det blir nog mycket roligt. Vi få leka och dansa, men vi ska vara så ordentliga och snälla samt bra."

Bilden visar två lucior från tiden. Fotograf: Olof Jonsson/Vänersborgs museum.

(Till bilden finns anteckningen: Anna Johansson, Hjärtum 1891-01-05, och hennes syster Gerda Johansson, Hjärtum 1893-10-15, som lucior med kaffebricka och stearinljus inomhus på Torpet (Arnstorp).

Senast uppdaterad: 2019-11-11 14:22