Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Vänerskolan
Fotograf: Okänd

Fredagen 31 Oktober 1913.

"I går e.m. hade vi läxlov för att gå hem till fröken och koka knäck, som fröken hade lovat oss. Vi gingo dit, när vi hade haft slöjd. Gossarne togo med sig flickornas eftermiddagsbröd, så att flickorna ej behövde gå till lilla skolan, utan skyndade till fröken.

Knäcken var redan påsatt och kokade, när vi kommo. Fröken stod och rörde flitigt. Ibland var det nära att pösa, och då måste fröken taga av pannan litet. Några av oss skuro mandel, som sedan hälldes i pannan. Vi hade vatten på två tallrikar, och vi provade ofta, om knäcken var kokt. Johan hade en liten tallrik ensam. Vi låto också fru Svensson smaka. Vi väntade länge, men slutligen var knäcken kokt och hälldes upp med en sked på små fina papper, som voro lagda på bordet. Sedan fingo vi 2 knäckar var, och i dag ha vi också fått 2 var. (12x2 kn) + (12x2 kn) = 48 knäckar vi ha fått 48 knäckar tillsamman. Det var så roligt i går, och knäcken smakade utmärkt gott."

Bilden visar Dövskolan i Vänersborg.

Senast uppdaterad: 2024-03-21 15:22