Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Sveriges första blixtnedslag.
Fotograf: Ossian Berggren

Torsdagen 9 Oktober 1913.

"I dag är det höstväder med rägn och blåst. Himmelen är grå och mulen, och vi se inte solen. I går afton såg några av oss två blixtar, och Ellen och jag hörde åskan.

Fröken drömde i natt, att vi kunde tala lika bra som hörande, och hon kände sig så glad. Men så vaknade hon och kom ihåg, att vi ofta tala så fult och slarvigt, och då kände hon sig så snopen.

JAG VILL GÄRNA TALA BRA. JAG VILL FÖRSÖKA ATT TALA VACKERT."

Edit kunde alltså höra åskan, så viss hörsel har hon haft, men naturligtvis inte tillräckligt för att kunna tala så bra som hon hade önskat. ”Fult och slarvigt”, som hennes fröken uttryckte sig…

Fotograf: Ossian Berggren/Bohusläns museum. Bilden är en detalj av en större bild, ett blixtoväder över Kungälv någon gång mellan 1888 och 1896. Tryckt text på fotografiet: "SVERIGES FÖRSTA BLIXTFOTOGRAFI. Reproducering förbehålles: OSSIAN BERGGREN"

Senast uppdaterad: 2019-10-02 07:59