Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Elefanter dricker vatten ur torgbrunnen i Vänersborg.
Fotograf: Tornberg

Måndagen 15 September 1913

"För några dagar sedan fingo vi gå till ett menageri. Vi sågo flere olika slags djur, nämligen 2 små apor, 2 små svarta hästar från Japan, en ko från Asien, kaniner och marsvin, en papegoja och 3 stora ormar från Afrika. Men det roligaste var ändå en stor elefant, som hette Molly, och var från Asien. Hon var sex år, men kan bli 100 år kanske. Hon var så snäll. Med snabeln tog hon sockerbitar, små brödbitar och äpplen ur händerna på oss och stoppade i munnen. Vi voro inte rädda. Hon gjorde flere olika konster. Hon var så förståndig och hon lydde en fröken, som talade till henne. Molly var så stark, att fröken kunde sitta på snabeln. Molly var inte vacker, men vi tyckte ändå mycket om henne."

Vilken upplevelse! Elefanten på bilden har inget med elefanten i texten att göra, annat än att det är en elefant på besök i Vänersborg, fast på 1950-talet. Fotograf: Tornberg/Vänersborgs museum.

Senast uppdaterad: 2019-09-03 10:35