Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Elevkök på 4:e Distriktets Dövstumsskolan, nuvarande Vänerskolan
Fotograf: Okänd

Onsdagen 8 Oktober 1913

"Nu är höstlovet över. Vi ha haft så vackert väder. Greta har varit i Göteborg, Erik i Lidköping och Astrid hemma på Arvidsdal. Vi andra ha också haft roligt. I måndags såg fröken S. efter oss. På förmiddagen gingo vi långt, så att vi voro ganska trötta.

Kl. 4 på eftermiddagen voro vi hemma hos fröken på kaffe, och klockan 5 kokade vi knäck på skolan. Några av barnen skuro mandel, Olga hällde sirap i grytan, Hedvig slog i sockret och sedan rörde fröken flitigt en timme. Vi hällde också i mandeln. När det var kokt, slog fröken upp knäcken på små fyrkantiga papper, som vi hade lagt ut. När kl. var 7, fingo vi var sin knäck att smaka på, och i går fingo vi mera. Fröken har lovat, att vi ska få komma hem till fröken och koka knäck, om vi äro snälla."

På baksidan av bilden från Vänerskolan står: "Interiör från skolköket. Skolköksundervisningen startade 1905 i C-skolans kök". Fotograf: Okänd/Vänersborgs museum.

Senast uppdaterad: 2019-10-01 08:25