Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Julfest på Vänerskolan.
Fotograf: Okänd

Måndagen 15 december 1913.

"I förrgår hade vi ovanligt roligt på fästen, som började kl. 5 på eftermiddagen och slutade kl. halv 9. Vi voro utklädda. Ellen och Selma voro lucior i fina kläder med långa slöjor. Greta var en liten prinsessa i vit klädning. Olga var en gammal fru och förestälde farmor. Hedvig hade fått låna frökens mormors mössa och var klädd i svart tröja och ljus kjol och jag var så fin i grön klädning md blommor på huvudet. Astrid förestälde en indianflicka med fjädrar på huvudet och på klädningen, och Oscar var en indiangosse och föreställde hennes bror. Gustav var en gubbe med grått skägg. Gunnar var en pajas. Erik sålde en mängd små cigarrlådor. Johan var en modig soldat, som skulle se efter alla luffare som voro med på fästen. Han försvarade den stackars fröken S., som var så rädd. En doktor i lång vit rock tog ut tänder på oss. Albert var en vacker sjöman. Det fanns en sotare, 2 bagare, en brevbärare med sin väska, en zigenarflicka, en fin herre i hög svart hatt, tomtar och fina flickor, gummor och gubbar, poliser samt en brandsoldat. Fröken Lampa var en förnäm fru från Spanien och fröken Mankell var en herre, också från Spanien. Fröken Rahne var en herre från Sverge och fröken Brandt var hans fru. Det var 2 vitklädda lucior; fröken Gierow och syster Tora. Så voro många av jungfrurna utklädda mycket roligt och alla skrattade när vi sågo dem.

Vi lekte och dansade. Fru Kinman spelade handklaver. Vi blevo fotograferade, och vi äro så nyfikna att få se, om det blir bra. Vi voro så trötta, när det var slut. Vi hurrade för rektorn samt tackade honom och lärarinnorna för det stora nöjet. På söndagen hade vi lov i andaktsstunden. Vi lågo länge och vilade oss. I dag äro vi inte trötta, utan nu ska vi arbeta bra. Om ett år (1914) blir det lucia igen. Hurra, hurra, hurra."

Tänk om vi hade haft det fotografiet! Bilden visar istället enligt anteckning julfest på Dövskolan. Okänt årtal, men efter Edits tid. Fotograf: Tornberg/Vänersborgs museum.

Senast uppdaterad: 2019-11-11 14:23