Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Edit Augustsson med sin familj

Onsdagen den 2 September 1914

Denna text är sorglig av två anledningar. Dels beskriver den en värld i krig och dels är detta det sista vi hör av Edit. Det är dagbokens sista sida och kanske fortsatte hon skriva i en annan bok, men den har vi inte. Vad som händer med Edit därefter är lite oklart, men i kyrkboken för Ryda församling 1915 står det att Edit Augustsson dog i tuberkulös hjärnhinneinflammation i Vänersborg. Hon blev bara 14 år.

”I går började äntligen skolan igen. Vi ha haft lov länge, tre månader, därför att det har bott landstormsmän på skolan. Det fins en mängd gevär i källaren på stora skolan och också mycket krut och kulor. Det är förbjudet för oss att gå ned i källaren, och rektorn hoppas, att vi lyda honom. Det är nu krig i många länder i Europa, nämligen Ryssland, Tyskland, England, Frankrike, Belgien, Österrike och Serbien. Tyskland och Österrike hjälpa varandra. Vi hoppas, att Sverge slipper krig. Krig är förfärligt hemskt. Japan hjälper Ryssland. Tyska soldater äro mycket modiga, och Tyskland kanske vinner.

Gud bevare vårt älskade Sverge!”

Senast uppdaterad: 2020-02-26 14:32