Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Rektor Nordin(?) i ett arbetsrum på skolan.

Torsdagen den 7 Maj 1914

”I dag är det rektorns födelsedag. Han fyller 62 år. Eleverna i högsta A klassen ha klätt så vackert i klassrummet. Rektorn ska undervisa där kl. 9. Vi ha inte gratulerat honom ännu, men kanske vi få se honom kl 9. Och då ska vi passa på och gratulera. Vi tycka mycket om honom, därför att han alltid visar oss vänlighet.

I dag kl. 3 blir det begravning på skolan. Maskinisten Johanssons son Arvid dog i lördags i lungsot. Han har legat sjuk flere månader, först på ett sjukhus i Halland och sedan hemma. Stackars hans föräldrar och syster!

I går fick Oscar och två dövstumma flickor följa med syster Tora till ögonläkare i Göteborg. Doktorn undersökte Oskars ögon mycket länge med olika instrument, och Oskar fick läsa bokstäver i olika storlekar. Han fick prova flere olika glasögon. Oskar kan inte se bra på avstånd. Han brukar sitta nära intill fröken vid undervisningen i skolan. Doktorn sade, att Oskar är närsynt och ska begagna glasögon. Kanske hans glasögon komma på posten från Göteborg i dag. Doktorn tyckte, att Oskar var en duktig gosse, och syster Tora tyckte, att Oscar var så snäll hela dagen.

Nu har fröken Drake reste sin väg. Vi sade adjö till henne på 9-rasten. Hon var mycket snäll och vänlig. Hon heter Ellen i förnamn. Jag heter Edit Ingeborg i förnamn, och jag heter Augustsson i efternamn. Fröken Svensson heter Anna Olivia i förnamn.”

Både tragiska och roliga ämnen i samma text, i en tid då döden ofta är närvarande – även för barn. Fotografi: Rektor Nordin i sitt arbetsrum.

Senast uppdaterad: 2024-03-21 15:26