Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Oscar II med sin familj

Onsdagen den 8 April 1914

”Det är inte roligt på Drottningholms slott nära Stockholm. Konung Gustav bor där nu, och han är inte frisk. Han har haft något ont i magen under flere år, och nu är han sämre. Han har legat någon vecka. Flere skickliga läkare från Stockholm sköta honom, och också sjuksköterskor. Men i lördags kom en doktor från Tyskland för att undersöka konungen. Det har inte stått ännu i tidningen, vad den tyske läkaren tror om konungens sjukdom. Alla i hela Sverge äro nyfikna att läsa om konungens hälsotillstånd. Tänk, om han dör. Då blir kronprins Gustav Adolv konung. Vi hoppas, att vår älskade konung blir frisk igen. Vi tycka mycket om honom. Vi ha medlidande med honom. Vi tro, att drottning Viktoria är mycket ledsen. I dag på middagen börjar vårt påsklov.”

Foto: Tavla med kungafamiljen runt sekelskiftet 1900. I mitten sitter dåvarande kung Oscar II och drottning Sophia. Kronprinsparet Gustav och Viktoria samt arvprinsen Gustaf Adolf finns också med på bilden. Bohusläns museum.

Senast uppdaterad: 2020-02-26 07:09