Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edit Augustssons dagbok

Dövstumskolan/Vänerskolan med järnväg intill runt 1905.

Torsdagen den 30 April 1914

”I går utbröt skogseld nära Oxnered. Vi stodo i ett fönster på skolan och sågo, hur lågorna slogo upp. Det var förfärligt mycket tjock rök. Vi sågo, att en mängd brandsoldater och herr Vallin åkte ut till brandstället för att hjälpa till med släckningen. Hästarne sprungo av alla krafter. En mängd personer åkte cykel eller gingo på vägen. De voro nyfikna likasom vi. Elden började kanske omkring kl 12 och slutade omkring kl. 5. Kanske det har fallit gnistor från lokomotivet ner i gräset och antänt gräset, som nu är så torrt, därför att det inte har rägnat på länge. Vi ska läsa i tidningen i morgon om eldsvådan.

Fröken Drake från Finland är nu här vid skolan för att höra på. Hon var i vår klass i förgår och i går, tillsamman 6 timmar. Hon lärde oss 2 finska ord, nämligen makeinen, som betyder karamell, och pöytä, som betyder bord. Fröken Drake kan tala svenska likasom vi.”

Bilden visar dövskolans C-avdelning invid järnvägen runt år 1905.

Senast uppdaterad: 2024-03-21 15:25