Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ur Edith Augustssons dagbok

Tvättrummet på Vänerskolan

Onsdagen 18 Mars 1914

"Vi äro alla så glada i dag, emedan frökens alla 12 elever nu äro i skolan. Det är roligt. Men inte alla äro starka ännu. Vi ska vara tacksamma mot Gud, som har hjälpt. Ingen människa kan bota sjuka. Blott Gud kan göra underverk.”

Skolans redogörelse för läsåret 1913–14 beskriver en svår period. Ett ”epidemiskt uppträdande av påssjuka” med 55 sjuka – ungefär hälften av skolans barn – samt allvarliga och epidemiska fall av lung- och luftrörskatarrer inledde 1914. Två barn dog i sviterna av lunginflammation och några fall av vattkoppor avslutade vårterminen. Mindre åkommor är då inte inräknade. Under läsåret fick även så många som nio barn opereras på grund av blindtarmsinflammation och ett av de barnen var Edit. Hon hade opererats för sin blindtarmsoperation i december 1913 men var sjukskriven länge efter det. Edit nämner inte sin egen operation.

Bilden visar en tvättkorridor på skolan.

Senast uppdaterad: 2024-03-21 15:24