Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Ett ångkärl för modellering av hattar

Ångkärl från Amanda Nordahls hattaffär. Foto: Ann-Charlott Öberg

Amanda Nordahls hattaffär, en huvudsak i Vänersborg i 100 år

Ångkärl i kraftig konform med grepe på sidan. Botten är helt plan och upptill finns ett mynningshål, 1,9 cm. i diameter. Vid tillverkning eller vidgning av hattar hälldes vatten i detta kärl varefter det sattes på spisen för att vattnet skulle koka upp. Med hjälp av ångan som då kom ur mynningen vättes och hettades materialet i hatten upp så att det gick lättare att bearbeta.

Föremålet har funnits i Amanda Nordahls hattaffär på Drottninggatan i Vänersborg. Affären grundades på 1880-talet. Givaren, Margit Karlsson, började som springflicka och elev i affären 1924, då hon var 12 år. Hon lärde sig sedan till modist och tog över affären tillsammans med kollegan Signe Andersson. Från 1972 drev Margit Karlsson affären i egen regi fram till nedläggningen 1980-81. Nedläggningen förorsakades av att fastigheten skulle rivas och Margit som då var 66 år orkade inte öppna i ny lokal.

Senast uppdaterad: 2017-01-30 17:10