Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En mugg som håller måttet

Mått för ett kvarter.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

Här har vi en liten kopparmugg. Tittar man noga ser det ut som den är sönder då det är hål i den vid överkanten. Men de är ditsatta av en bestämd anledning.

Detta är nämligen ett litet mått i koppar. Det är krönt 1824 och var ett mått för våta varor eller vätskor. Måttet är 1 kvarter som idag motsvarar 32,7 cl. Hålen i måttets sida är till för att vätskan ska kunna rinna ut när måttet är fullt och innehåller exakt rätt mängd.

År 1879 beslutade man i Sverige att anpassa mått, vikt och volym från aln, skålpund och kanna till ett mer internationellt system och valde det franska systemet med meter, kilo och liter. Övergången var besvärlig och man tillät en övergångsperiod på tio år där de båda måttsystemen verkade parallellt.

Funderar man om detta mått används idag. Nej, det gör det ju inte, men de glasflaskor med läsk och lättöl som man kan köpa i affären eller som man ofta serveras på restaurang innehåller ofta 33 cl. Så innehållet motsvarar ganska väl dåtidens kvarter.

Just detta mått kommer ifrån Ale Skövde i Västergötland.

Senast uppdaterad: 2018-05-14 08:14