Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vera Haij-Nilssons koppar

Två tekoppar tillverkade av keramiker Vera Haij-Nilsson. Foto: Ann-Charlott Öberg

Två tékoppar tillverkade av keramikern Vera Haij-Nilsson.

Det här är två stora koppar med stora fat. På faten finns en hög kant så att koppen ska stå stabilt. Koppar och fat är rikt dekorerade med naturens sommarväxter.

Kopparna hittades i en "fyndlåda" på en auktion. De användes som frukostmuggar, gärna när frukosten intogs i trädgården. Slutligen skänktes kopparna till Vänersborgs museum.

Tillverkare är keramiker Vera Haij-Nilsson, Dals-Långed, Dalsland, född i Vänersborg. Hon utbildade sig vid Tekn. Skolan (Konstfack) Stockholm 1929-1934 och praktiserade i verkstäder och fabriker. Våren 1935 arbetade hon som praktikant på Erikssons krukmakeri i St. Mellby där fanns också en broder till keramiker Josefina Björnberg. Eriksson gjorde själva arbetet och Björnberg hjälpte till. Stenebyskolan hade en utställning i Vänersborg och där kom Vera Haij i kontakt med rektorn för skolan Erland Borglund. Hon kom till Steneby 1936 där hon dekorerade keramik som en annan drejade. Arbetena såldes till NK och PUB i Stockholm. På somrarna på 1940 - 1950 talet hade hon elever som hjälpte henne med drejningen. Efter 1950 drejade hon själv.

Vera Haij-Nilsson hade utställningar genom hemslöjden, bl a på Nääs. Tillsammans med konstnären Alvar Lundin gjorde hon en utställning i Åmål. Stenebyskolan var även en frekventerad arbetsplats.

Senast uppdaterad: 2017-01-31 15:51