Webbplatsen använder antigen IE11 eller teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Skip to main content

Duellen i Lockerudsskogen – Sveriges sista officersduell

Lockerudspistolerna, använda vid den sista duellen med dödlig utgång i Sverige. Foto: Mattias Pettersson

En tidig morgon i slutet av maj 1816 vandrade några män över bron upp mot Lockerudsskogen. Inom några timmar skulle en av dem vara död medan en annan skulle fly landet och rättvisan.

Sveriges sista duell med dödlig utgång

En tidig morgon i slutet av maj 1816 ekade pistolskott från Lockeredsskogen på Blåsutsidan, strax väster om Vänersborg. En stund senare kom en vagn i hast körande över Dalbobron in mot staden. I vagnen, på en granrisbädd och täckt av ett par kappor, låg den dödligt sårade kapten von Köhler – offer för landets sista officersduell.

Det rådde stort missnöje i officerskåren på Västgöta-Dals regemente i Vänersborg. Befordringsgången hade ändrats så att officerare som tjänat länge på regementet kunde bli förbigångna av yngre officerare som kom in från andra regementen.

På kvällen den 27 maj hade den 24-årige kaptenen Gustaf von Köhler just anlänt till Vänersborg för att tillträda en ny tjänst. Detta orsakade stor ilska bland regementets övriga officerare.

Inom loppet av endast ett dygn hade misshälligheterna eskalerat till den grad att von Köhler utmanades på duell av kaptenen Zacharias Sabelfeldt.

På morgonen den 29 maj möttes duellanterna i Lockerudsskogen ett par kilometer väster om Vänersborg. Vapnet var pistol.

Efter att båda missade vid en första skjutning träffades von Köhler i bröstet vid andra duelleringen. Han fördes skadad in till staden där han avled drygt åtta timmar senare. Samtidigt var kapten Sabelfeldt på väg ut ur landet.

De båda duellpistolerna, tillverkade vid Jönköpings Gevärsfabrik av Jean Hultman på 1750-talet, ingår i Vänersborgs museums samlingar. Vid duelltillfället var de försedda med flintlås för att senare byggas om till slaglås.

Som minne av denna dramatiska händelse finns i dag Blåsutadresserna Duell- och Sekundantvägen. Duellpistolerna finns i samlingen och förvaras på Kulturlagret.


Senast uppdaterad: 2017-01-31 16:14