Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rivning av Strömmerska huset

Strömmerska huset i Vänersborg rivs
Fotograf: Okänd

Året var 1975 och det var Byggnadsvårdsår. Länge hade debatten rasat, inte bara i Vänersborg och lokalmedia utan även i rikstäckande tidningar hade frågan om Strömmerska husets framtid i Vänersborg varit uppe till diskussion.

Huset uppfördes under 1840-talets första år av den mycket välbärgade handelsmannen Abraham Spaak och blev en profilbyggnad för staden med sitt läge invid landshövdingeresidenset och den rikt trafikerade hamnkanalen. Vid slutet av 1800-talet övertogs huset av källarmästaren på Stadshotellet Anders Fredrik Strömmers. Byggnaden bytte då i folkmun namn från det Spaakska till det Strömmerska huset. En av Strömmerska husets mer kända hyresgäster var den av Birger Sjöberg omskrivne rådmannen Albert Carlsson vilken hade en magnifik lägenhet på andra våningsplanet.

Vid början av 1970-talet behövde den växande administrationen vid länsstyrelsen nya lokaler då man satt spridda på många små kontor i olika byggnader i staden. Tomten där Strömmerska huset, Strandhotellet med flera byggnader stod ansågs vara den mest lämpade för en ny kontorsbyggnad. När frågan om rivning av den kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen kom upp rasade debatten länge i media. Å ena sidan fanns de som förespråkade de historiska värdena medan en annan sida ville värna Vänersborgs framtid som residensstad. Rykten, sanna eller inte, sade att om länsstyrelsen inte fick bygga nytt skulle vara risk att Vänersborg kunde förlora sin status som länsstad till förmån för Borås.

Bilden vittnar om hur hela historien slutade. Strömmerska huset och flera andra byggnader i kvarteret Sälgen revs. År 1977 stod länsstyrelsens nya landsstatshus färdigt för inflyttning.

Senast uppdaterad: 2018-05-17 13:13