Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

"Hm... Skall man våga tro?"

Flickor går och funderar
Fotograf: Stig Olsson

Två flickor går och filosoferar om livet. Ett av flera fotografier som skänkts som digital gåva till museet.

Detta är ett av flera fotografier som skänkts som en digital gåva till Vänersborgs museum. Fotografen är Stig Olsson (1930 - 1998) som var en hängiven amatörfotograf från Vänersborg.

På digitalt museum kan du se fler av hans fotografier. Klicka på denna länk.

I slutet av 1950-talet upptäckte Stig fotograferingen och blev medlem i Vänersborgs fotoklubb. Klubben kom att bli navet för Stigs framtida fotograferande. Han dokumenterade i första hand sin omgivning. Naturen på Halle och Hunneberg, dottern Kerstins uppväxt och miljöer från Vänersborg var typiska val av motiv. Stig fotograferade mest i svartvitt mellanformat och framkallade de flesta av sina bilder själv.

Stigs stora intresse för miljöer och till viss del även besvikelse över 1960 och 70-talens ovarsamma stadsplanering, resulterade i att han under nästan 40-års tid dokumenterade Vänersborgs stadsbyggelse. Med stor noggrannhet följde han kungörelserna i tidningen ELA för att sedan – oftast med cykel – bege sig till det snart rivna eller renoverade byggnadsverket.

Många av Stigs bilder blev publicerade i böcker och almanackor som gavs ut av Vänersborgs fotoklubb. Stig utförde även fotouppdrag åt bland annat Västra Tunhems hembygdsförening och Vänersborgs söners gille. Han deltog också i tävlingar och utställningar och var 1978 representerad i den nordiska vandringsutställningen ”Nordens barn i 70-talets samhälle”.

Ett fotografi som Stig beundrade mycket var ”The walk to paradise garden” av Eugene Smith från 1946. En annan inspirationskälla var fotografierna från Ateljé K & A Vikner.

1981 tilldelades Stig förtjänsttecken i guld av Riksförbundet Svensk Fotografi, ”för gagnerikt arbete för fotografien”.

Text inspirerad av Stig Olssons svärson Anders Olofsson, mars 2018.

Senast uppdaterad: 2018-03-27 11:05