Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Laura Larsson, en tidig fotograf.

Anna Lisa Fryksten, 1780-1870, porträtterad på fotografi
Fotograf: Laura Larsson (f.1825)

Anna Lisa Fryksten, född på 1700-talet, förevigad på bild av Laura Larsson.

På bilden ser vi änkefru Anna Lisa Fryksten. Hon föddes 11 maj 1780. Hon var mor till källarmästare Björlin i Åmål och kom att bo hos sin son när hon blivit änka. Anna Lisa var alltså född före bland annat den franska revolutionen.

Anna Lisa blev fångad på bild i ett tidigt porträtt, någon gång på 1860-talet i Åmål. Hon besökte den första fotografiska ateljén som öppnade sina portar i Åmål. Fotograf Laura Larsson (född 1825) var den som drev ateljén. Men Laura Larsson var även verksam i Trollhättan och hade även en tillfällig ateljé i Vänersborg 1862. Detta gör henne till den första kända kvinnliga fotografen även i Vänersborg.

I ”Tidning för Vänersborgs stad och län” kan man läsa att hon gärna tog emot kunder för ”fotografi-porträtter om det inte rådde alltför otjenlig väderlek”. De tidiga fotograferna var beroende av bra dagsljus för att få tillräckligt med ljus vid fotograferingen.

Senast uppdaterad: 2020-02-04 08:05