Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hemliga hälsningar från Amerika

Vykort med chiffer

Ett vykort med chiffer

År 1909 skickades detta vykort från Chicago till Lisa Eriksson i byn Bråna, Dalsland.

Möjligheten att posta meddelanden på öppna kort kom under 1800-talet andra hälft, men det var under 1900-talets första decennium som vykortsskrivandet fick sitt stora genomslag.

Från början var kortets ena sidan avsedd enbart till adressen och den andra sidan var tom att skriva sin hälsning på. Nästa steg var att meddelandesidan började prydas med en bild. Så när Brefkorten, som de först kallades, började illustreras blev det många gånger trångt när bild och text skulle samsas. År 1905 kom de delade vykorten med en bildsida och en sida för adress och meddelande.

Att skriva vykort innebar ett fritt och enkelt sätt att kommunicera med vänner och bekanta. Men till skillnad från ett brev i kuvert så var hälsningen nu öppen för alla att läsa. Detta ledde till ett behov av kreativa lösningar som gjorde det möjligt att öppet kunna skicka hemliga budskap. Frimärksspråk där placeringen av frimärket betydde olika saker var ett sätt, ett annat sätt var att som på detta vykort använda sig av chiffer.

Lisa Eriksson var en självlärd konstnär från Dalsland som kom att kallas ”Målar-Lisa”. Hon föddes 1879 i Bråna i Järns socken och bodde på sin födelsegård fram till att hon 1963 flyttade till Sunnannå ålderdomshem. Tavlorna hon målade var naivistiska och motiven hämtade hon ofta från sina barndomsminnen. Vanliga motiv var torp och backstugor från hennes hembygd.

På Digitalt Museum kan du ta del av fler vykort ur Dalslandskonstnären Målar-Lisas vykortssamling. Vykorten är antingen adresserande till Lisa själv eller till hennes bröder Andrew (Anders) och Karl. Där kan du bland annat se gratulationskort från tidigt 1900-tal och läsa hälsningar från släkt och vänner som emigrerat till Amerika. Flera av vykorten i samlingen har chiffer men ännu har ingen tytt vad det står.

Senast uppdaterad: 2018-04-23 12:43