Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En brunmålad hund i trä

Rondellhund i trä.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

Minns ni rondellhundarna? År 2006 stod det helt plötsligt hundar i flera rondeller runt om i Sverige, så även i Vänersborg.

Det här är en rondellhund i brunmålat trä som föreställer en hund som lyfter på ett bakben. Just denna rondellhund stod inte placerad i en rondell utan på vägavskiljaren vid avtagsvägen ner till Petersbergsområdet från Niklasberg.

Vad är då en rondellhund? Enligt en definition är det en icke professionellt producerad skulpturkonst i form av hund eller annat djur i valfritt material som, ofta i skydd av nattens mörker, placeras på offentlig plats, företrädesvis i en rondell.

Hur startade det hela då? Konstnären Stina Opitz hade tillverkat ett konstverk, Cirkulation II, föreställande en stor rockring och en hund i betong. Dessa placerades i en rondell i Tornby utanför Linköping. Under första halvåret 2006 vandaliserades hunden och fick sitt huvud bortslaget. Efter vandaliseringen togs hunden bort, men under en natt i juli hade denna hund ersatts av en hund i plywod. Företeelsen spred sig runt i Sverige där olika rondeller började prydas med hundar i diverse material och utförande.

Vad hände då med alla rondellhundar i Vänersborg? Första dagarna i december 2006 plockade Gatukontoret i Vänersborg samt Vägverket bort alla rondellhundar på grund av att de började bli hårt åtgångna av väder och vind samt att de var dåligt förankrade och hotade att blåsa ut i trafiken i vinterblåsten.

Senast uppdaterad: 2018-04-11 10:08