Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

En brunmålad hund i trä

Rondellhund i trä.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

Minns ni rondellhundarna? År 2006 stod det helt plötsligt hundar i flera rondeller runt om i Sverige, så även i Vänersborg.

Det här är en rondellhund i brunmålat trä som föreställer en hund som lyfter på ett bakben. Just denna rondellhund stod inte placerad i en rondell utan på vägavskiljaren vid avtagsvägen ner till Petersbergsområdet från Niklasberg.

Vad är då en rondellhund? Enligt en definition är det en icke professionellt producerad skulpturkonst i form av hund eller annat djur i valfritt material som, ofta i skydd av nattens mörker, placeras på offentlig plats, företrädesvis i en rondell.

Hur startade det hela då? Konstnären Stina Opitz hade tillverkat ett konstverk, Cirkulation II, föreställande en stor rockring och en hund i betong. Dessa placerades i en rondell i Tornby utanför Linköping. Under första halvåret 2006 vandaliserades hunden och fick sitt huvud bortslaget. Efter vandaliseringen togs hunden bort, men under en natt i juli hade denna hund ersatts av en hund i plywod. Företeelsen spred sig runt i Sverige där olika rondeller började prydas med hundar i diverse material och utförande.

Vad hände då med alla rondellhundar i Vänersborg? Första dagarna i december 2006 plockade Gatukontoret i Vänersborg samt Vägverket bort alla rondellhundar på grund av att de började bli hårt åtgångna av väder och vind samt att de var dåligt förankrade och hotade att blåsa ut i trafiken i vinterblåsten.

Senast uppdaterad: 2018-04-11 10:08