Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

En riktig hjälte.

Lotsen Kafvelström och hans medalj.

Dramatik i rykande storm vid Megrundet i Dalbosjön i september 1880.

Natten mellan 12 och 13 september 1880 var det ett riktigt oväder i våra trakter. För de 17 passagerarna på ångfartyget Idog som var på väg till Åmål från Göta Älv, var katastrofen nära då man i rykande storm gick på grund på Megrundet i Dalbosjön.

Det blev en fasansfull natt för passagerarna: sju män, åtta kvinnor och 2 barn. Att i mörkret få ut livbåtar och sedan ro i land var otänkbart då kaskader av vatten oupphörligen vräkte över fartyget och vattnet runt omkring dem var som en kokande gryta.

På morgonen kunde man från land se fartygets nödläge, men man vågade inte ut på sjön på grund av stormen i de små båtarna som var tillgängliga utan man larmade efter hjälp. Ångbåtskommissionär E. A. Wernbom hörsammades nödropen och beordrade att skepparen R. F Lundberg skulle gå ut med Wernboms segelslup ”Westgöten” för att komma till undsättning. Med ombord var lotsen Johan Fredrik Kafvelström.

Det tog slupen 5 ½ timme att komma fram till de nödställda i den svåra stormen. Närmare än 600 meter kunde man inte ta sig och där ankrade man. Med slupens enda livbåt, en så kallad norsk eka rodde sedan, med fara för sina egna liv, lotsen Kafvelström och besättningsmannen Jansson sex gånger mellan brott och bränningar till dess att samtliga passagerare på den nödställda båten var räddade.

Sedermera kom lotsen Kavelström samt skeppare Lundberg och besättningsmannen Jansson att bli belönade med medaljen ”För berömliga gärningar”.

Kafvelströms medalj finns i museets samlingar samt en fotografi där han bär sin medalj, taget hos fotografen Olle Presto i Vänersborg.

Senast uppdaterad: 2024-02-15 15:29