Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skattfynd

Penningskatt funnen i ett källartak.
Fotograf: Ann-Charlott Öberg

I Vänersborg gjordes ett märkligt fynd i en jordkällare.

Vid Båberg i Vänersborg ligger ett litet torp som heter Solliden. Det är endast 170 cm i takhöjd och själva boningshuset är ett rum med förstuga och en liten kammare, totalt 30 kvadratmeter. Den sista ägaren hette Gustav Severin Johansson och när han avled 1979 skänktes torpet till dåvarande Älvsborgs länsmuseum. Verksamheten på torpet drivs idag av Vassända Naglums hembygdsförening.

År 1991 skulle torpets jodkällare renoveras. Under källarens tak fann personal från länsmuseet och hembygdsföreningen två gravt rostade plåtaskar i sågspånet. Askarna innehöll sedlar, svenska och USA-dollar. Sedlarna vilka hade tryckår från och med 1952 fram till och med 1972 och hade gömts av Gustav Severin Johansson, den tidigare ägaren av torpet.

Enligt uppgift från en granne gömde Gustav pengarna under källartaket av rädsla för att tjuvar skulle finna dem om han placerade dem i huset. Efter kontakt med efterlevande släktingar i Sverige och USA beslöt länsmuseet att inlösa sedelfyndet och föra det till samlingarna som ett slutet fynd. Anledningen till detta var att det är mycket ovanligt att fynd av detta slag förblir sammanhållna och dokumenterade.

Senast uppdaterad: 2019-08-23 09:15