Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Häxhornet från Vänersborgs museum

Smörjehorn som anses ha tillhört en trollpacka

Visste du att Vänersborgs museum har ett föremål som ska ha använts av en trollpacka? Det är ett smörjehorn för förvaring av magisk flygsalva inför turen till Blåkulla.

I samlingarna på Vänersborgs museum finns ett ovanligt föremål. Det ser ut som ett ihåligt horn med två små hål för att kanske fästa ett snöre eller läderrem i för att lättare ta med sig. Läser man i katalogen så ser man att det står att det är ett smörjehorn och att det använts av en trollpacka.

Aktuellt inför Blåkulla

Kanske blir det aktuellt till påsk. Tittar vi på påskkorten, som är en tradition som framförallt lever i Västsverige, så kan man se hur viktigt det kunde vara med smörjehorn. Till påsk, framförallt på påskafton i våra trakter, så flög häxorna till Blåkulla.

Magisk smörja

För att ta sig dit behövdes ofta en kvast och en raka/kratta och för att få dessa flygklara behövdes en magisk salva som man strök på föremålen. Denna magiska salva förvarades i ett smörjehorn. Ja, enligt påskbreven kan det ibland räcka med ett smörjehorn för att ta sig till Blåkulla och ha fest.

 

Foto: Ann-Charlott Öberg

Senast uppdaterad: 2020-11-30 08:43