Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Skåpen i hörsalen på Vänersborgs museum

Har du varit på föredrag på Vänersborgs museum någon gång? I så fall kanske du har lagt märke till de två vackra hörnskåpen längst ned i salen. Idag berättar museichef Peter Johansson om skåpens historia, om hur målningarna på dem tillkommit samt teorin om hur rektor Gustaf "buken" Bergman fått sådana muskulösa armar.

Se mer...

Peter Johansson berättar om boken som Adolf Andersohn inköpte som 19-åring.

Adolf Andersohns bok

Museichef Peter Johansson visar upp en bok som kanske är anledningen till att museet ens tillkom! Boken har tillhört museets grundare Adolf Andersohn som införskaffade boken redan som nyfiken nittonåring. Idag hittar du boken i utställningen Kunskapsresan som tar dig ut på en resa i historien om hur vetenskapen utvecklas från 1700-talet fram till att Vänersborgs museum byggs 1885.

Peter Johansson står bredvid en kopia av ett brev som Augusta skrev.

Augustas brev

Museichef Peter Johansson berättar om Augusta Carlssons liv och brevskrivande. En inblick i ett liv som blev långt och händelserikt och som väl beskriver tidsperioden från sekelskiftet och långt in på 1900-talet.

Carolina Scherman och livet kring henne

Carolina Scherman och livet kring henne

Från död på stormande hav till en fattig skomakare som skapade Sveriges första skofabrik. Museichef Peter Johansson berättar om livet kring Carolina Scherman, om hennes fars död och om hennes man som kom att hedra henne med ett stort gravmonument.

Museichef Peter Johansson berättar om de magnettelefoner som finns i samlingarna på Vänersborgs museum.

Den första telefonen i Sverige?

Museichef Peter Johansson upp ett par av Sveriges allra äldsta telefoner och berättar om magnettelefonens historia. Du får lära dig om Henric Öller, företagsgrundaren till dessa telefoner, om varför denne man under några år befann sig i Vänersborg och om hans kanske mycket mer kände elev och kollega Lars Magnus Ericsson. Klingar namnet kanske bekant?

Senast uppdaterad: 2022-03-02 12:24