Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Johan Peter Molins Bältespännarna

Peter Johansson berättar om skulpturen som står utanför Vänersborgs museum. Två stridande där en plötsligt tappade huvudet. En skulptur som blev så populär att den placerades i många städer och även i många hem.

Se mer...

Peter Johansson visar upp en liten ask för piller.

Apoteket Tranan

I Vänersborg finns Apoteket Tranan och här kommer lite apotekshistoria, via en liten pappask som en gång innehållit någon form av piller.

Peter Johansson berättar om apan Jim och kanariefågeln

Apan Jim och kanariefågeln

Nu ska du få stifta bekantskap med två djur som faktiskt bodde en tid här inne på Vänersborgs museum! Museichef Peter Johansson berättar om den omtyckta lilla kanariefågeln och den vilda apan Jim som gick ett tragiskt öde till mötes i en smörkärna.

Peter Johansson sitter bredvid en elefantfot på Vänersborgs museum.

Elefantfoten

Museichef Peter Johansson berättar om Axel Wedberg, en rätt okänd Afrika-farare som ständigt längtade hem men som ändå alltid återvände till Afrika.

Museichef visar en gammal gunghäst.

Gunghästen

Museichef Peter Johansson berättar om förskolans historia, eller som förskolornas föregångare kallades – barnkrubbor. Till detta har han plockat fram en mycket sliten gunghäst ur samlingarna från Gasverksgatan i Vänersborg.

Senast uppdaterad: 2022-03-02 12:21