Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kakelugnen

I porslinsalen på Vänersborgs museum hittar du denna vackra kakelugn. Men den är inte installerad på plats och har heller aldrig varit det. Idag berättar museichef Peter Johansson om kakelugnens historia, om dess dekoration och om hur den hamnade på museet.

Se mer...

Peter berättar om en pokal.

Arvid Richerts silverpokal

Via en silverpokal möter vi Arvid Richert som 1937 fick tjänst som chef för den svenska legationen i Berlin. Den tjänsten stannade han på ända fram till krigsslutet varpå han istället blev landshövding i Älvsborgs län med placering i Vänersborg, vilket utgör förklaringen till silverpokalen och dess miniatyrversion av den skulptur som blev Carl Milles sista stora verk.

Museichef Peter Johansson berättar om en silverbägare från samlingarna. Vad kan en bägare berätta bara genom att studera föremålet närmare?

Bränningbägaren

Museichef Peter Johansson berättar om en silverbägare från samlingarna. Vad kan en bägare berätta bara genom att studera föremålet närmare?

Peter Johansson berättar om cigarrtändaren som ingår i samlingarna på Vänersborgs museum

Cigarrtändaren

Museichef Peter Johansson berättar om tiden då cigarrökning var populärt och då det brann en evig låga på stadshotellet i Vänersborg. Cigarrtändaren ingår i samlingarna på Vänersborgs museum.

Peter Johansson står vid en gustaviansk byrå i porslinsalen.

Den gustavianska byrån

I museets porslinsal står en vacker gustaviansk byrå. Och det kanske är det de flesta tänker när de passerar den inne i salen, att den är just vacker. Men tittar du lite närmare märker du dess utsmyckning av två olika blomsorter och det är som vanligt i de små detaljerna som de större sammanhangen och historierna gömmer sig. Här berättar museichef Peter Johansson om bröderna Alströmer, om Carl von Linné och om en alldeles särskild liten blomma.

Senast uppdaterad: 2022-03-02 12:28