Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sveriges enda vildfångade alligator

"Är det en gädda? Nej en krokodil!" Den enda vildfångade alligatorn som fångats levande i Sverige finns på Vänersborgs museum. Här berättar museichef Peter Johansson dess historia.

Se mer...

Prinsessmumien på Vänersborgs museum

Prinsessmumien på Vänersborgs museum

I en av salarna på Vänersborgs museum hittar man en egyptisk sarkofag. När den kom till museet berättades det att det låg en flicka i sarkofagen. Så småningom växte berättelsen och så fick Vänersborgs museum sen prinsessmumie. Mumien blev den första man undersökte genom röntgen i Sverige. Men vad hittade man?

Peter Johansson visar tornluren.

Tornluren

Museichef Peter Johansson berättar om tornluren och när i historien som tiden blåstes ut från kyrktornet i Vänersborgs kyrka på nätterna. Tiden före det fanns brandväsen och polisväsen i Vänersborg

Peter Johansson visar en del av Vänersborgs palissad från 1600-talet.

Vänersborgs palissad

Museichef Peter Johansson berättar om ett av Vänersborgs äldsta föremål, del av palissaden som hjälpte till att försvara staden på 1600-talet.

Senast uppdaterad: 2022-01-18 09:41