Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Trapphallen på Vänersborgs museum

Museichef Peter Johansson berättar om konsten och sambandet med Adolf Andersohn i Vänersborgs museums hjärta - trapphallen.

Se mer...

Peter Johansson berättar om Par Bricole

Det hemliga ordenssällskapet Par Bricole

Museichef Peter Johansson berättar om ordenssällskapet Par Bricole, hur det kom sig att sällskapet finns i Vänersborg och en av dess medlemmar Johan Adolf Andersohn, Vänersborgs museums grundare.

Prinsessmumien på Vänersborgs museum

Prinsessmumien på Vänersborgs museum

I en av salarna på Vänersborgs museum hittar man en egyptisk sarkofag. När den kom till museet berättades det att det låg en flicka i sarkofagen. Så småningom växte berättelsen och så fick Vänersborgs museum sen prinsessmumie. Mumien blev den första man undersökte genom röntgen i Sverige. Men vad hittade man?

Sveriges enda vildfångade alligator

Sveriges enda vildfångade alligator

"Är det en gädda? Nej en krokodil!" Den enda vildfångade alligatorn som fångats levande i Sverige finns på Vänersborgs museum. Här berättar museichef Peter Johansson dess historia.

Peter Johansson berättar om Charles John Anderssons lexikon.

Charles Johns lexikon

I Vänersborgs museums samlingar finns en lite oansenlig bok, ett engelsk-svenskt lexikon. Men det finns några få anteckningar som gör boken mycket speciell., som leder oss till upptäcksresenären Charles John Andersson och björnjägaren Llewellyn Lloyd. Museichef Peter Johansson berättar historien.

Senast uppdaterad: 2022-01-18 09:43