Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

General Kersertis resa till dödens rike

Detalj av general Kersertis kistlock. Foto: Ann-Charlott Öberg

En del av General Kersertis sarkofag finns bevarad på Vänersborgs museum. Några av Egyptens gudar dekorerar kistan.

På ett bröststycke från en sarkofag, daterad till 500-talet f.Kr, kan vi följa den egyptiske generalen Kersertis resa till dödens rike.

På denna del av den sarkofag som en gång rymt Kersertis balsamerade kropp ser vi himmelens gudinna Nut med sina utsträckta bevingade armar över den låsta dörren till gravkammaren. Scenen överst till vänster visar den sittande solguden Horus och gudinnan Neftys.

I scenen till höger därom ges vi en bild av dödsrikets härskare Osiris sittande på sin tron. Bredvid honom står hans gemål Isis. Den döde Kerserti leds fram av skrivkonstens gud Thot inför Osiris för att få sin dom. I sin hand håller Thot en papyrusrulle där den dödes gärningar nedtecknats.

På mittscenen ligger den döde generalen på sin balsameringssäng. Ovandör den döde svävar, i form av en fågel, Ba – en av den dödes själsaspekter. Under sängen syns fyra urnor, kanoper, vilka innehöll Kersertis balsamerade inre organ.

Senast uppdaterad: 2023-11-14 13:42