Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Den egyptiska samlingen

Sarkofagen i den egyptiska salen nu kallad turistresan

En falsk mumie tillverkad i Sverige från 1800-talet i en äkta sarkofag ifrån Egypten tillsammans med gravfynd snyggt arrangerade på 1800-talsvis.

Mumiekistor och gravfynd från det antika Egypten fyller det lilla kabinett som gränsar till den Afrikanska fågelsalen. Här möter man blicken från kistornas målade porträtt, följer general Kesertis balsameringsprocess på den dekorerade sarkofagen, ser gravgåvor i form av mat, smycken och klädesfragment och över allt ihop vakar gravplatsens väktare – guden Anubis.

Den egyptiska fornsakssamlingen kom till museet och Adolf Andersohn genom den svenske generalkonsuln i Alexandria, Oscar von Heidenstam. Under sin resa i Egypten på 1860-talet hade Andersohn fascinerats av den egyptiska kulturen. När han några år senare planerade för sitt museum i Vänersborg ville han här, liksom på de stora museerna i Europa, ha en egyptisk avdelning. Genom kontakterna med von Heidenstam och en italiensk konsthandlare införskaffades samlingen på den egyptiska antikmarknaden och skeppades till Vänersborg 1886 där man än i dag kan se de mångtusenåriga föremålen.

Senast uppdaterad: 2023-11-14 13:43