Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fjällräv

Fjällräv. Foto: Micael Eriksson

Fjällräven är kusin till Rödräven, men mindre. Den lever bland annat i norra Sverige. I montern i Nordiska djursalen kan du se den i sin vinterpäls.

Fjällräven var förr vanligt förekommande i Sverige, men har minskat kraftigt på grund av en intensiv jakt i början av 1900-talet. En mindre tillgång till dess huvudföda, smågnagare, har också bidragit till svårigheter för arten i vårt land.

Fjällräven är mindre än Rödräven. Den byter päls, från sommarens mörka till vinterns vita. De blir runt 60 cm långa och väger 4-6 kg. Vilt lever de i 6-7 år. Könsmogna blir de efter ca 9 månader men ofta stannar de kvar hos föräldrarna en säsong för att hjälpa till med uppfödningen av nästa kull valpar.

Senast uppdaterad: 2019-08-26 07:41