Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Alligatorn i den Nordiska djursalen

Foto: Ann-Charlott Öberg

Varför finns den första vilt infångade alligatorn i Sverige i den Nordiska djursalen på Vänersborgs museum? Historien börjar på 1870-talet efter en utflykt till Halleberg.

En kylslagen septemberdag 1877 var ett par unga pojkar, Wille Andersson och Alfred Nordfeldt, på väg längs kanalen Karls grav efter en längre utfärd till Halleberg. Trötta satte de sig vid kanalen i förhoppningen att lifta med någon förbipasserande båt in till staden.

Med skräckblandad förtjusning...

Plötsligt fick de med skräckblandad förtjusning se en livs levande alligatorunge komma uppkrypande ur vattnet till en närbelägen ärtåker. Gossarna ropade till sig några arbetskarlar som fanns i närheten. En av männen hann upp alligatorn och spetsade den med en båtshake genom nacken.

De båda gossarna sprang mot staden med den dödade alligatorn. När de kom vandrande längs Kungsgatan flockades mängder av människor för att beskåda deras märkliga fynd. Wille och Alfred gick direkt till läroverket där de uppsökte sin biologilärare Gustaf von Hackwitz (1838-1913).

Den något förvånade läraren undersökte alligatorn och såg till att få den uppstoppad och placerad i läroverkets museum för att 1891 överflyttas till det nyöppnade Vänersborgs museum.   

På rymmen från Florida

Förklaringen till att denna alligator simmade i denna för alligatorer föga angenäma miljö var att den infångats i Florida av äventyraren, senare plantageägaren, Josef Henschen. Anledningen var att Henschen skulle skänka alligatorn till naturaliesamlingarna vid Uppsala universitet. Placerad i en låda på ångfartyget Baltzar von Platens däck lyckades emellertid alligatorn rymma och den fick därmed en kort stund av frihet i det svala vänervattnet.

Sveriges första vilt infångade alligator finns nu således på Vänersborgs museum.

Senast uppdaterad: 2023-12-06 11:30