Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Nordiska djursalen - Lättläst

Två montrar med djur. emellan dem en vepa "kunskapsresan" och en alligator

I Nordiska djursalen kan du se fåglar och däggdjur på riktigt nära håll men varifrån kommer alla djuren?

Innan museet hade byggts fanns det en skola i Vänersborg som hette Wenersborgs elementarläroverk. Rektorn på skolan, Carl Samuel Hultström, tyckte att det var viktigt att eleverna skulle få se alla djur och fåglar som de lärde sig om på nära håll. Det var Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm som skänkte alla djuren till skolan. Eftersom det inte fanns så mycket plats i huset där skolan låg så fick de flyttas till museet när det stod färdigbyggt. Än idag kan man titta på några av de uppstoppade djuren, precis som eleverna på läroverket gjorde för över hundra år sedan.

I utställningen kan du hitta våra vanligaste däggdjur och fåglar i Norden. Kom och titta på rovdjur som varg och lodjur, allätare som räv och björn, växtätare som älg och rådjur samt flertalet olika sorters fåglar. 

Senast uppdaterad: 2023-11-14 13:54