Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utter

Utter

Uttern tillhör familjen mårddjur, är natt aktivt och dess föda är i huvudsak fisk. I nordiska salen kan du hitta honom ganska högt upp i montern.

Man uppgiver ock såsom säkert, att uttern, då han blivit sårad i vattnet, genast dyker till botten, och kommer aldrig upp igen, men blir han däremot genast dödad, flyter han, åtminstone en stund, uppe på ytan.

Llewellyn Lloyd

I Västsverige jagade den store jägaren Llewellyn Lloyd på 1800-talet. Lloyd nämner inte mycket om uttern trots att djuret var allmänt i nästan hela Norden fram till mitten av 1900-talet. Därefter drabbades den av allvarlig tillbakagång, dels för att den förföljdes då den härjade i fiskodlingar och dels på grund av miljögifter.

I dag finns utter inom det mesta av det gamla utbredningsområdet. För 1800-talets allmogejägare var uttern främst ett villebråd som gav ett vackert pälsverk.

Senast uppdaterad: 2023-10-17 11:20