Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tjäder

Tjäder. Foto: Micael Eriksson

Tjädern är en skogsfågel som tillhör familjen fälthöns. I folktron trodde man att skogsrået kunde ta form av en tjäder eller en orre. En sådan trolltjäder kunde man aldrig skjuta.

Under korta skogsvandringar om hösten sköt jag några få tjädrar. Jag gick vanligen på tjäderjakter följd av min lappska tik Brunette. Om de endast sågo hunden blev deras flykt icke lång och emedan Brunette hade örnens skarpa öga och ben som en antilop var hon alltid genast under trädet där fågeln slagit upp.

Llewellyn Lloyd

I Västsverige jagade den store jägaren Llewellyn Lloyd på 1800-talet. Förekomsten av tjäder var rik i Sverige under början av 1800-talet och de jagades med såväl fällor som med sittande och drivande jägare eller med hund. På de Brittiska öarna hade jakten dock lett till utrotning. På 1850-talet genomförde Lloyd lyckade inplanteringar då han förde tjädrar från Ronnum till det skotska godset Taymouth Castle. Fåglarna förökade sig och dagens skotska tjäderstam har sitt ursprung i de tjädrar Lloyd planterade in.

Senast uppdaterad: 2023-10-17 11:19