Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rödräv

Rödräv. Foto: Lennart Andersson

Rödräven är ett hunddjur och bland rävarter den mest förekommande. Enligt gammal folktro så sågs räven som listig och slug. Det sades till och med att räven kunde hypnotisera höns tills de självmant föll till marken.

Rävar voro allmänna i min trakt och så är även förhållandet i hela Skandinavien. Ehuru det kan låta besynnerligt för engelska jägares öron, får jag förklara, att jag endast händelsevis sköt dessa djur då jag jagade orrar eller tjädrar; men man måste ihågkomma att i Sverige anses rävar endast såsom ohyra.  

                                                                                                                      Llewellyn Lloyd   

I Västsverige jagade den store jägaren Llewellyn Lloyd på 1800-talet. Även om Lloyd beskrev räven som ”ohyra” skattades rävskinn högt, till och med högre än vargens. Bland jaktmetoderna finner man olika plågsamma fällor som sax, krok gillrad med böjlig gren, rävlämm, snara eller tana. Dessutom jagades räv med hund eller av jägare på pass.

Senast uppdaterad: 2024-01-02 13:50